Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

”Svenskar har många fördomar”

Asiatiska kvinnor ses som sexobjekt i Sverige. Det kan vara en av förklaringarna till att sexuella förfrågningar sker. Det menar docent Tobias Hübinette som forskat om synen på asiatiska kvinnor.

I ett försök att skrämma iväg sexköparna har Pornpinum Meejaii satt upp en skylt där det står "Ingen intim massage". Men skylten hjälper inte. Flera gånger i veckan får hon förfrågningar om sexuella tjänster.Bild: Foto: Julia Lindemalm
- Kvinnor från östra Asien har sexualiserats historiskt sett och bilden har cementerats på senaste tiden, säger Tobias Hübinette som är docent i internationell pedagogik och som har forskat om synen på asiatiska kvinnor.
- Det sätts ofta likhetstecken mellan asiatiska kvinnor och sex, det kan vara en av förklaringarna till att sexuella förfrågningar sker, säger han.
Enligt Tobias Hübinette har den sexualiserade synen av asiatiska kvinnor funnits sedan en lång tid tillbaka. Redan under kolonialismen började den här synen få sitt fäste. Men förstärktes under femtiotalet då Shanghai blev världens mecka för prostitution, trafficking och sexhandel.
På senare tid har den här synen cementerats i populärkulturen, menar Tobias Hübinette.
- Man sprider den här bilden om asiatiska kvinnor i sånger, i hollywoodfilmer och i böcker, säger Tobias Hübinette.
Han ger flera exempel från Hollywoodfilmer om Vietnamnkriget. Andra svenska exempel är Carolas hit Tokyo där hon klätt ut sig som en geisha. Ett annat exempel är Henning Mankells roman Mördare utan ansikte där thailändskor säljer sex i Skåne.
- Asiatiska kvinnor speglas sällan på andra sätt, säger Tobias Hübinette.
- Detta cementerar den här bilden av de här kvinnorna som prostituerade, säger han.
Att svenska män allt frekventare reser till Thailand för sex bidrar också till bilden om asiatiska kvinnor som lättillgängliga.
- Problemet är att den här sexualiseringen bara blir värre och värre för varje år, säger Tobias Hübinette.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen