Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nötkött var fågel och lamm

100 procent nötkött var fågel och lamm. Var fjärde Malmökebab har sålts under falska premisser.

– Det har funnits omfattande fel i hanteringen av kött i Malmö. Vår uppfattning är att de som säljer till konsument har handlat i god tro, men det är deras ansvar att produkten stämmer med märkningen, säger Arvid Nordland miljöinspektör i Malmö stad.
I början av sommaren gav han sig ut med handsåg för att ta prover ur kebabkött märkt som nötkött hos 20 grossister, tillverkare och större butiker i Malmö.
I var fjärde fall har det funnits avvikelser. Kött som märkts 100 procent nötkött har innehållit får, kyckling och kalkon. I ett fall bestod produkten nästan uteslutande av fågel.
– Det handlar inte om att man blandat i en billigare produkt som det gjorde i hästköttsskandalen. Snarare är det slarv som ligger bakom, slarv med märkningen och slarv med hantering av köttet i fabrikerna, säger Arvid Nordland.
Den omfattande provtagningen planerades efter upprepade avslöjanden om köttfusk i media. När lokala medier rapporterat att det fanns fläskkött i produkter som såldes som 100 procent nötkött på två gatukök i Malmö tidigarelas testerna.
De produkterna visade sig vid ytterligare provtagning till största del bestå av hästkött. De produkterna är nu borta från marknaden.
– Vi har inte hittat något hästkött och det ser vi som positivt, säger Arvid Nordland.
Uppmärksamheten i media och de oanmälda inspektionerna tror Arvid Nordland kommer leda till att felen minskar.
– Alla företagarna vi gjort prover hos har varit otroligt hjälpsamma och alla är angelägna om att produkterna ska vara rätt. Jag tror de kommer att vara uppmärksamma och bli mer noggranna med sina egenkontroller, säger Arvid Nordland.
Miljöförvaltningen kommer att hålla ett vakande öga på köttförsäljningen.
– Vi kommer ställa stora krav på spårbarheten för att kunna hitta leverantörer som säljer felaktiga produkter. Om vi noterar att nya leverantörer finns på marknaden kommer vi att göra fler provtagningar, säger Arvid Nordland.
De felaktiga produkterna kan ha funnits på marknaden under en lång tid.
– Vi har inte gjort sådana provtagningar tidigare så det är omöjligt att veta hur länge det har funnits fel, säger Arvid Nordland.
Har miljöförvaltningen varit slappa här, borde ni ha upptäckt felen tidigare?
– Nej, jag tycker inte det. Ansvaret för produkten ligger på den som säljer den. Det har inte funnits några indikationer på att det funnits fel och vi har inte haft någon anledning att misstänka att det var fel, säger Avrid Nordland.

Hittat i kebaben

Tre fall av vilseledande märkning
1. Köttet märks som 100 procent nötkött men innehåller främst mellan 70 och 100 procent kalkon och kyckling. Det tillverkas i Holland och säljs via ett fryslager i Malmö. Producenten hävdar att köttet blivit felmärkt.
Lagret har inget tillstånd att sälja kött i Malmö därför görs en åtalsanmälan som nu utreds.
2. Produkten testas hos en grossist som också är producenten. Den ska innehålla 100 procent nöt men innehåller mellan 30 och 60 procent fårkött. Produkten förbjuds på marknaden.
3. Köttet säljs i en stor livsmedelsbutik i Malmö men produceras i Stockholm. Det ska innehålla 100 procent nötkött men innehåller mellan 5 och 30 procent får. Produkten förbjuds i affären och ärendet lämnas över till Stockholm.
Felaktiga produkter
1. Restaurangen tillverkar sin egen kebab av kött som de köper in som 100 procent nöt. Det visar sig innehålla kalkon mellan 1-5 procent och får mellan 5 och 30 procent. Felet härleds till att de tre köttyperna mals i samma kvarn hos leverantören. Problemet åtgärdas med fler kvarnar.
2. Restaurangen tillverkar sin egen kebab av kött som de köper in som 100 procent nöt. Testerna visar mellan 1 och 5 procent lamm. Problemet härleds till leverantören som malen lamm och nöt i samma kvarn. Problemet åtgärdas med fler kvarnar.
Gå till toppen