Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

”Fritt fram att köpa sex i Malmö”

Det säger gränspolisens biträdande chef Leif Fransson som efterlyser en ny prostitutionsgrupp.

Leif FranssonBild: Foto: Mårten Svemark
Sydsvenskan berättade idag om thailändska massagesalonger som säljer sex. I en rundringning erbjöd var femte salong sexuella tjänster.
Men trots att tipsen om pågående prostitution på salongerna strömmar in till polisen prioriteras inte ärendena. Prostitutionsgruppen har lagts ner och fokus läggs istället på andra typer av brott.
- Det är helt fritt fram att köpa sex i Malmö. Polisens arbete mot prostitution är ett skämt, säger gränspolisens biträdande chef Leif Fransson.
Att sexköpen inte får någon polisiär uppmärksamhet märks på internet. Här annonserar vissa salonger helt öppet att man erbjuder sexuella tjänster:
"Vår massage är mycket sexuellt orienterad. Det kommer att finnas massage på och kring könsorganen, med fingrar och beroende på vad den enskilde vill", skriver en av salongerna på sin hemsida där man även utlovar "djupare orgasmer".
I dag finns det ingen speciell polisavdelning som arbetar mot prostitution och sexköp, som det gör i många andra städer.
- Det här är inget som vi prioriterar, säger Patrik Johansson biträdande polischef på närpolisen City som ansvarar över området där de flesta salongerna bedriver sin verksamhet.
Tidigare fanns en prostitutionsgrupp inom Malmöpolisen. Gruppen arbetade långsiktigt och hade tät kontakt med de sociala myndigheterna. Gruppen bestod av tre poliser som sysslade med prostitutionsärenden på heltid. Men gruppen lades ner 2006.
- Jag upplevde det som vi fick resultat, säger Jan-Olof Bejås, en av poliserna som tidigare ingick i gruppen. Numer arbetar han på Malmöpolisens kriminaljour.
- Jag tycker det föll väl ut, men ledningen beslutade till slut att vi skulle få andra arbetsuppgifter och gruppen lades ner, säger han.
På gränspolisen får man varje vecka in flera tips om pågående prostitution på de thailändska salongerna. Men tipsen lämnas utan åtgärd.
- Vanlig prostitution faller inte inom vår ram, gränspolisen sysslar bara med människohandel och trafficking, säger Leif Fransson.
Enligt Leif Fransson behövs en särskild prostitutionsgrupp i Malmö. Såsom i Stockholm. Gruppen skulle kunna ha kontinuerlig kontakt med både sociala myndigheter och de som säljer sex. På det här sättet tror Leif Fransson att man även skulle kunna nysta upp flera fall av människohandel.
- Jag är säker på det. Både rent allmänt och på de thailändska salongerna. Vi vet att det finns unga tjejer i Malmö som utnyttjas i människohandel. De är väldigt utsatta. Men vi kommer inte åt dem. För det är ingen inom polisen som arbetar med prostitution på det sättet, säger han.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen