Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Dyrare villor i Malmö – Lundapriserna stilla

Villapriserna går upp i Malmö och står still i Lund. Det visar SCB:s småhusbarometer.

I Lund har villapriserna ökat med tre procent sedan i fjor.Bild: Nelly Herzberg
Uppgången i Malmö är fem procent under maj-juli jämfört med februari-april. Ola Lundqvist, vd på mäklarfirman Bjurfors ser flera förklaringar till att priserna stigit:
– Utbudet har minskat vilket innebär att konkurrensen mellan olika objekt har minskat. Samtidigt har nyproduktionen bedarrat. Vi märker också att bankerna har blivit mer villiga att låna ut pengar. Helt klart är att marknaden i Malmö har större självförtroende nu än för ett år sedan. Det gäller både villor och bostadsrätter.
Genomsnittspriset för de 150 småhus som såldes i Malmö under maj-juli var drygt 3,3 miljoner kronor. Jämfört med samma tremånadersperiod för ett år sedan är prisuppgången fyra procent.
I Lund låg genomsnittspriset på drygt 2,9 miljoner kronor. Priserna stod stilla under maj-juli jämfört med februari-april. Men jämfört med samma period för ett år sedan har priserna ökat med tre procent.
I Stor-Malmö stod priserna också stilla under tremånadersperioden.
– Vi har haft och har fortfarande en tuffare marknad här nere än i Stockholm och Göteborg där det hela tiden slås nya prisrekord. Och vi kan inte dra för stora växlar på den senaste prisökningen. Det behövs en längre period för att se vart marknaden är på väg, säger Ola Lundqvist.
I Malmö är det störst efterfrågan på villor i de västra delarna:
– Men vi säljer i alla delar av staden så länge som säljaren är beredd att sätta ett realistiskt pris och acceptera att priset kanske är lägre än vad grannen fick för några år sedan, säger Ola Lundqvist.

Småhusbarometern maj-juli jämfört med februari–april 2013

Antal försäljningar Snittpris Förändring i procent
Malmö 150 3 330 000 kronor +5
Lund792 983 000 kronor 0
Stor-Malmö6032 792 000 kronor 0
Skåne 1341 2 261 000 kronor +1
Källa: SCB
Gå till toppen