Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Jag tycker inte att jag kunde gjort mer”

Katarina Erlingson (C), regionråd i Skåne och ordförande i Region Skånes personal- och arbetsgivarutskott, fick fem frågor om förlossningsvården.

Katarina Erlingson (C).Bild: Lisbeth Westerlund
1. Hur ser du på förlossningssituationen i Skåne?
– Den varierar från dag till dag, just nu verkar den väldigt ansträngd. Generellt tror jag annars att förlossningsvården fungerar hyfsat, även om jag förstår att personalen är pressad. Den verkar fungera tillräckligt väl för patienterna.
2. Första halvåret i år nekades 260 kvinnor att föda i Lund eller Malmö. Är det bra förlossningsvård?
– Vi kommer att begära en redovisning av hur det har kunnat bli så här ansträngt i sommar. Det är en verksamhet där man rimligen borde veta ungefär hur många som ska föda. Men att man inte kan föda där man har tänkt känner jag inte som så allvarligt.
3. Vad har du gjort för att förbättra läget?
– Jag kan inte ta åt mig någon ära, särskilt inte under sommaren. Det här sköts på sjukhusnivå och vi har inte diskuterat det i personal- och arbetsgivarutskottet.
4. Vad kunde du ha gjort?
– Nej, jag tycker inte att jag kunde ha gjort något mer, jag har inte fått signaler om detta tidigare i år. Jag kanske är lomhörd, eller så har mina sjukvårdskollegor haft hand om det. Men självklart måste vi vara extra uppmärksamma på kompetensförsörjningen av barnmorskor framöver.
5. Vad händer nu?
– Regionledningen ska diskutera detta tämligen ingående när vi samlas i nästa vecka. Vi ska be att få en analys med lösningsförslag så att blivande föräldrar slipper ha det så här fler gånger.
Gå till toppen