Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Komikern vägrar skämta om sex

Hon skämtar aldrig om sex, men gärna om sin iranska bakgrund. Melody Farshin är ståuppkomiker från Husby. I morgon uppträder hon på Vivafestivalen i Lund.

Komikern Melody Farshin tar ofta upp sitt iranska ursprung i sina shower. ”Att inte skämta om mitt ursprung vore som att gå in på scen i krokodilkostym utan att nämna det”, säger hon.
– Jag har fått namnet av mina föräldrar som är invandrade från Iran. De tänkte att ”vi måste döpa vår dotter efter det som svenskarna älskar mest”. Då stod det mellan melodifestivalen och falukorv.
Januari 2013. Melody Farshin gör tv-debut i Kanal 5. Hon öppnar med två teman som ligger henne varmt om hjärtat: familjen och hennes iranska bakgrund. Publiken skrattar högt. Där och då tar Melody Farshins karriär fart. Nu står hon på scen flera gånger i veckan. Publiken skrattar fortfarande när hon skojar om sin bakgrund.
Hon kommenterar på telefon från lägenheten hemma i Husby.
– Att inte skämta om mitt ursprung vore som att gå in på scen i krokodilkostym utan att nämna det. Publiken ser hur jag ser ut, det är det första de tänker på.
Som tonåring spelade Melody Farshin mycket teater, men gillade aldrig att vara någon annan än sig själv. På humorscenen kan hon förmedla sina egna åsikter till publiken.
– Jag vill få ut min talan och ett skämt kommer du ihåg bättre än ett argument. Du minns det som får dig att skratta.
Under oroligheterna i Husby tyckte Melody Farshin att media rapporterade ensidigt och överdrivet. För att göra Stockholmarna uppmärksamma på det utnyttjade hon sin roll som komiker.
– Det var så mycket journalister i Husby att man kunde tro att det amerikanska presidentvalet hölls där. Folk sprang så fort de såg en bil brinna. Då ironiserade jag över det på scen.
Trots att hon använder sin egen bakgrund på scen tycker Melody Farshin att omgivningen ibland fokuserar för mycket på hennes ursprung.
– Jag är infödd svensk men det går inte en dag utan att jag blir påmind om att jag inte ser svensk ut. Jag får duktighetsmedalj för att jag kan språket så bra.
Att hon dessutom är kvinna i en mansdominerad bransch gör att hon upplever sig fylla en kvot på humorscenen. Det händer att publik och arrangörer blir förvånade över att hon är rolig. Inte sällan möts hon av sexistiska kommentarer.
– Man blir presenterad som en snygg komiker med bröst. Men jag står inte på scen för att åma mig eller dansa magdans.
Fast Melody Farshin har ett annat särdrag som hon gärna framhåller: Hon skämtar aldrig om sex.
– Ett proffs ska inte behöva använda den typen av humor. Det är varken roligt eller smart.
När hon inte är rolig jobbar hon som ungdomsansvarig på Rinkeby Folkets hus. Hon har också varit projektledare för en antologi där ungdomar berättar om sina fördomar. Just fördomar och stereotyper är något av det mest intressanta Melody Farshin vet. Hennes egen favorit är ”discoturken”. Hon möter honom i neongrön kavaj och ormskinnsskor på bussen klockan åtta på morgonen, eller när som helst i Kista galleria.
– Han är lite för finklädd hela tiden. Det är en mentalitet från mellanöstern, för att vara hipp och cool ska man se ut som en stereotyp av en italienare. Men i Sverige blir det fel, här ska man inte sticka ut för mycket. Jag tycker det är frigörande och kul, för jag vet hur ”discoturken” tänker.
I morgon uppträder Melody Farshin på Vivafestivalen i Lund. Hennes fördomar om skåningar är att de är de enda som gillar danskar. Vilka hennes fördomar om danskar är förtäljer inte historien.

Vivafestivalen

Vad? Musik- och humorfestival. Musik idag fredag med bland andra Jack Vreeswijk, Bluesblocket och Sofi Hellborg Gang. Humor på lördagen med bland andra Lena Frisk, Simon Svensson, Melody Farshin.
Var? På Karhögstorg i Lund.
När? 9-10 augusti klockan 15.30-03.00.
Gå till toppen