Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bostadsrätt inget hinder

Malmö stad vägrade ge en kvinna socialbidrag då hon ville inte sälja sin bostadsrättslägenhet. Fel, slår förvaltningsrätten fast.

Bild: Arkivfoto: Uno Andersson
Den som inte har tillräckligt med pengar för att kunna försörja sig eller sin familj kan få ekonomiskt bistånd i form av försörjningsstöd – även kallat socialbidrag.
Ekonomiskt bistånd kan ges för att en person ska kunna betala hyra, mat, kläder, el, hemförsäkring och fackföreningsavgift. Stödet är samhällets yttersta skyddsnät.
Men har man även rätt till ekonomiskt stöd om man äger en bostadsrättslägenhet? Frågan har ställts på sin spets i ett socialbidragsärende i Malmö.
En 51-årig Malmökvinna kontaktade i våras Malmö stad för att få hjälp att betala sin hyra och sitt uppehälle.
Okej, sa kommunens socialtjänst. Men med ett villkor – du får tre månader på dig att sälja din bostadsrättslägenhet i centrala Malmö.
Två och en halv månad senare hade kvinnan fortfarande inte sålt sin lägenhet. "Lägenheten är min trygga och enda fasta punkt i tillvaron", menade kvinnan.
Att hitta en ny lägenhet så snabbt skulle dessutom bli svårt på grund av Malmös långa bostadskö och nästan ingen hyresvärd accepterar en hyresgäst med socialbidrag, förklarade kvinnan.
Det brydde socialtjänsten sig inte om. I juni avslogs 51-åringens socialbidragsansökan: En försäljning av bostaden skulle ge den 51-åriga kvinnan tillräckligt med pengar för att kunna klara sin försörjning, hävdade Malmö stad.
Det accepterade inte 51-åringen utan överklagade till förvaltningsrätten.
Nu ger förvaltningsrätten kvinnan rätt och river upp socialtjänstens krav på att bostadsrättslägenheten måste säljas.
Rätten menar att socialtjänsten inte med säkerhet kan säga att den 51-åriga kvinnans behov av ekonomisk hjälp kommer att vara långvarigt.
"Det är först vid ett långvarigt biståndsbehov som en försäljning av bostad är motiverad", konstaterar förvaltningsrätten.
Eftersom Malmö stad gjorde fel när de krävde att kvinnans lägenhet skulle säljas, gjorde de också fel när de nekade henne bidrag. Därför måste Malmö stad återigen ta upp fallet för en ny bedömning, slår förvaltningsrätten fast i sin dom.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen