Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Malmö hyllas för graffitiväggar

I Stockholm har politikerna bestämt att det ska råda nolltolerans mot graffiti. I Malmö däremot finns det sedan länge flera fria väggar. Något som hyllades igår.

Många besökte den öppna graffitiväggen när Walls of Fame var på turné i går. Tre kändisar målade den 90 meter långa väggen i en hyllning till Malmö.Bild: Amelie Herbertsson
I turnén Walls of Fame reser Riksteaterföreningen Graffitifrämjandet  runt i landet för att hylla städer som erbjuder öppna väggar för graffitimålare. Igår kom turnén till Malmö.
– Graffiti är en ny konstform och värd att uppmärksammas, säger Tom Hontwedt, en av arrangörerna.
Är den verkligen så ny, det har väl målats sedan slutet av 60-talet?
– Jo, det är klart, graffitin är på många sätt konservativ. Men samtidigt är det mycket som händer. Det vi framförallt märker är att det har blivit mer accepterat på senare tid. Numera finns speciella färgburkar för graffitimålare. Målarna har också märkt en förändring. Förut sågs de som kriminella. Nu leder målandet ofta till jobb. Vissa blir tatuerare och andra illustratörer. De tre graffitikändisarna som målade på den fria väggen har artistnamn som Kaos, Bates och MadC och lever på sitt målande.
I vibrationen från hip-hopen som spelas står MadC, Claudia Walde.
– Just nu är jag stressad. Musiken är för hög och det är för mycket folk här, säger hon och berättar att hon allra mest gör beställningsuppdrag där hon till exempel målar hela husfasader.
– Jag är van att jobba helt själv. Att stå och måla så här är vansinnigt, säger MadC och drar ännu ett rött streck på väggen.
Gå till toppen