Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Älskade, hatade rollerderby

Malmös rollerderbyliga har utvecklats från ingenting till en av Europas bästa. Men priset för framgången har varit högt.

Det är sen eftermiddag. Lotta ”Aloha Riot” Jordy Hofmann sitter på hallgolvet i lägenheten i Malmö och förbereder rullskridskorna inför kvällens träning. I köket står tomatsås och spagetti framdukad. Snart fyraårige Warjas leker med ett halsband av skosnöre och beigefärgade hjul. Lotta skruvar.
– Ska du inte äta?, säger Warjas.
– Nej, mamma äter senare, efter träningen. Jag tänkte att jag skulle tackla Muffa lite först så att hon trillar.
Lotta spelar i A-laget i Malmös roller derbyliga Crime City Rollers. Hon har åkt sedan augusti 2010 och är därmed en av de medlemmar som varit med längst. Det hon fått uppleva de senaste tre åren har förändrat hennes liv.
Hon slänger upp väskan på ryggen och säger hej då. Warjas gnäller lite över att han får stanna med pappa.
På väg till träningen cyklar vi förbi station Triangeln på Smedjegatan.
– Det känns alltid jobbigt när jag lämnar familjen, men ungefär här kommer jag på varför jag gör det.
Det är en ovanligt varm kväll. I tennishallens omklädningsrum luktar det bastu. Lotta drar på sig armbågsskydd, knäskydd och hjälm. Hon plockar fram ett svart tandskydd och luktar lite på det innan hon stoppar det i munnen.
– Man gör alltid misstaget att lukta på sin utrustning.
I hallen väntar sju spelare från Lottas hemmalag Raging Ravens, där hon också är kapten. På golvet står vattenflaskor och ett rör med vätskeersättningstabletter.
– Vi måste vara försiktiga så att vi inte blir överhettade idag, säger Lotta.
Så är träningen igång. Först uppvärmning, så styrketräning. Armhävningar på bromsklossarna varvas med situps. Det droppar om spelarna. En kort vätskepaus, sedan på med hjälmar och i med tandskydd igen. Lotta blåser i visselpipan. Det är dags för spel. Fyra tjejer åker bredvid varandra i en bana runt hallen. De bildar en mur för att hindra en femte att komma förbi.
– Upp på fötterna!
Smack! Tre spelare i golvet. Upp igen.
Rollerderby är en kontaktsport där utövarna åker rullskridskor på en oval bana. Den beskrivs ibland som en blandning mellan rullskridskolopp och amerikansk fotboll. Två lag tävlar mot varandra. Varje lag har fem spelare på plan samtidigt. Fyra av dem ska förhindra motståndarlagets femte spelare, jammern, att ta sig förbi och samtidigt hjälpa sin egen jammer att plocka poäng genom att köra förbi motståndarna. Tacklingar är tillåtna.
Lotta skriker:
– Det går jättemycket bättre nu än när vi började, men jag saknar kommunikation.
Pang! En spelare i golvet igen. Hon landar på knäna.
Några dagar tidigare hemma i Lottas lägenhet. Jessica ”Bobicat” Östblom sitter vid matbordet i köket. Efter en stund kommer Salli ”Misty Muffa Muffdiviah” Honkanen, jäktad som vanligt.
– Det är stressigt att jobba. Jag trodde att jag skulle hinna hem innan, men det gjorde jag inte.
Det var hon som hösten 2009 fick en idé som skulle styra om livet för alla kring bordet. Allt började med ett besök på filmfestivalen i Stockholm. En vän ville se filmen ”Whip It”, en dramakomedi där en ung Texastjej hittar sig själv genom rollerderby. Salli var skeptisk. Filmen verkade inte tillräckligt kulturell, men hon lät sig övertalas.
– Jag fick reda på att Juliette Lewis spelade en av rollerna. Jag älskar henne.
När Salli kom ut ur salongen hade hon redan bestämt sig. Hon skulle starta ett rollerderbylag i Malmö.
Sedan gick det snabbt. Efter en resa till Las Vegas för att kolla in sporten på hemmaplan, åkte hon tillbaka till Malmö och kallade till uppstartsmöte. Tolv personer kom och Sveriges näst första rollerderbylag, Crime City Rollers, CCR, var bildat.
Namnet är en blinkning till Malmös internationella rykte om att vara Sveriges Chicago. En stad präglad av kriminalitet.
– Det lät hårt. Det lät bra. Det lät som vår älskade stad Malmö, säger Salli.
Från början tränade CCR på en takparkering ovanför en matvarubutik på Dalaplan. Då hade nästan ingen i laget åkt något annat än inlines tidigare. Det fanns inte mycket utrustning att tillgå. Lotta hämtar ett par gamla svarta mormorskängor med klack och röda hjul.
– Vi var fyra stycken som turades om på de här. De är storlek 42, en av oss hade 36.
Mycket har hänt sedan dess. CCR:s A-lag är bland de tio högst rankade i Europa och ligan har mellan sextio och sjuttio aktiva åkare. De reser över hela världen för att spela match eller vara stödtränare åt andra lag. Till världscupen i Toronto 2011 togs drygt hälften av spelarna i svenska landslaget från CCR.
– Jag tror att det fanns en efterfrågan på den här typen av sport för kvinnor i Malmö, säger Salli. Sen var vi så organiserade och strukturerade redan från början. Dessutom fick vi tidigt mycket uppmärksamhet i medier.
Att laget snabbt fick en permanent utomhusbana i Stapelbäddsparken och tillgång till inomhushallar kan också ha bidragit till framgången.
– Många andra ligor och lag får inte ens vara inomhus och träna, eftersom det hävdas att vi förstör golven. Och det kan vara samma hallar som tillåter klistriga handbollar, säger Jessica.
Inom rollerderbyn åker de flesta spelare under artistnamn. För många är det en viktig del av identiteten på plan. Lotta, som ville heta något som knöt an till hennes riktiga namn, bestämde sig för Alotta Riot. Men när hjälm och matchkläder kom tillbaka från tryckeriet hade de stavat fel. Att trycka om skulle bli för dyrt.
– Från början tyckte jag inte att det var så spexigt, utan var väldigt besviken. Nu har det fastnat, så nu är jag Aloha.
Jessica är trädgårdsmästare och tog sitt namn när hon körde en Bobcat och kände sig cool. Hon ville vara som en maskin med larvfötter också på plan.
– Och jag måste säga att det gått ganska bra. Har jag en riktning framåt så håller jag den. Det är jag som slår undan folk, inte tvärtom.
Salli kallas numera oftast bara för Muffa som betyder morfar på finska. Hennes pappa dog tidigt och morfar har betytt mycket för henne. Namnet är också en förkortning av Muffdiviah.
– Det betyder typ mumsa murra.
Ja, för Salli hade också en baktanke med derbyn. Hon ville träffa tjejer. Rollerderby är nämligen en av få sporter som är helt uppbyggd av kvinnor. Det finns herrlag, men de kallas just så. I rollerderby är kvinnan norm. Däremot kan män vara med som domare eller funktionärer.
Vad betyder det att ni bara är kvinnor?
– Det är kul. Svetten luktar godare, säger Salli.
Fast det handlar förstås inte bara om kroppsodör. Lotta tror att kvinnodominansen gör att spelarna vågar ta plats. Att de själva byggt upp organisationen från grunden ger också styrka när det gäller att klara av andra saker i livet.
– Det finns en del kränkta vita män som tycker att det är diskriminering. Men det är inte mer diskriminering än att tjejer inte får spela i herrarnas fotbollslag.
Medan Lotta dukar fram skånskt knäckebröd, sallad, folköl och kaffe, minns Salli A-lagets första bortamatch i Paris. Det var i juni 2011. Lotta ammade fortfarande och fick pumpa ut bröstmjölk.
– Då, i derbysysterlighet, tänkte vi att vi så klart skulle hjälpa till att dricka upp den här mjölken. Så på en bar i Paris shottade vi Alohas nypumpade bröstmjölk.
Lotta skrattar.
– Ja, vi skämtade om att vi skulle göra White Russians och bjuda män som ogillade amning, men det var så mycket folk så vi kom inte fram till baren.
Salli stoppar en bit knäcke med tomat och löksallad i munnen. Sedan berättar hon om en annan gång när de drack finsk mintsprit ur hennes menskopp.
– Det kallas för Derby Love. Om vi på riktigt vill ha den här ultimata systerskapskärleken, så måste vi vara nära varandra. Det som få vet är att den där menskoppen var otvättad.
– Neej! säger Lotta.
– Jo, skrattar Salli.
Men derby handlar inte bara om systerlig kärlek. Även om Lotta, Salli och Jessica inte tycker att sporten är speciellt våldsam, så blöder det ibland under träningen. Salli, som hade filmen ”Whip It” som referens, hade hoppats på ännu hårdare tag.
– Jag känner mig så himla nöjd inombords om jag tar ner Aloha. Det gör mig så sjukt glad. Den här känslan att: Fan, ner med dig!
Jessica tycker att det är som bäst när hon själv får en smäll.
– Det är så sällan någon får in en bra träff på mig, så när det händer och jag bara flyger upp i luften, så är det en euforisk känsla. Allt går i slow motion. Jag bara ler innan jag träffar marken.
Hon tillägger att idag har spelarna så mycket skyddsutrustning att det är sällsynt att någon blir skadad. Det fnissas lite kring bordet. Sedan kommer historierna om hjärnskakningar, brutna fingrar och knän som hoppar ur led.
– Knäna är väldigt utsatta i vår sport. Jag har spenderat många timmar på akuten med väldigt många personer, säger Salli.
Att ägna varje ledig stund åt derbyn har kostat mer än slitna knäleder. Att CCR på kort tid tagit sig till elitnivå ställer krav på spelarna. Lotta har legat vaken många nätter av rädsla för att inte platsa i A-laget. Tänk om hon blir bänkad! Alla kring bordet har bränt ut sig på grund av sporten. Det är vanligt, berättar de. Kanske för att det saknas erfarenhet av att träna på elitnivå. Eller för att de envisas med att göra allting själva.
– Många lider av duktig flicka-syndromet. Och vi säger alldeles för sällan till varandra att: Shit vad bra du är, säger Lotta.
Warjas kommer in med en skål popcorn. Han bjuder laget runt. När Lotta började träna var han fyra månader gammal. Egentligen skulle det bli fler barn i tät följd. Det har skjutits på framtiden. För Lotta har familjelivet varit svårt att kombinera med rollerderbyn. De första åren var hon borta alla kvällar i veckan. Samtidigt arbetade hon heltid som förskollärare.
– Derbyn rullar in och tar över allt. Den tar mer än den ger. Men känslan av att vara med om något stort och coolt gör det svårt att säga nej.
Warjas kryper upp i Lottas knä. Hon och Jessica har dragit ner en aning på tempot. Salli har ännu inte hittat balansen.
– Eftersom jag lagt så mycket tid på föreningen har jag i princip inga av mina gamla vänner kvar i Malmö. Det känns lite tragiskt att vara 35 år och inte ha ett fungerande socialt liv.
Kan man säga att ni missbrukat derbyn?
– Ja, det är som ett destruktivt förhållande. Den här personen som egentligen inte är bra för en, men som man älskar så mycket. Så känns det ibland.
Innan filmfestivalen för fyra år sedan skulle Salli genomgå en inseminationsprocess. Hon var klar med proverna och hade sparat ihop de pengar som behövdes. Nu vet hon inte hur det kommer att bli.
– Jag är jätterädd att jag inte ska kunna få barn. Men jag hoppas och tror att oavsett vad som händer, så har det varit värt det. Crime City Rollers är mitt barn.
Så hur orkar ni?
– Det är vetskapen om att vi skriver idrotts- och kvinnohistoria. Nu har sporten kommit till Sverige för att stanna och vi har lagt grunden till den. Vi har skapat en egen värld där de normer som styr samhället inte gäller. Det spelar ingen roll hur du ser ut eller vilken sexuell läggning du har. En av mina finaste stunder är när en mamma berättade för mig att sedan hennes barn börjat med derbyn, så har hon inte en enda gång kommenterat sitt eget utseende. Så vill jag ha det.
Dagen efter är vi tillbaka vid tennishallen. Jessica sitter redan och väntar på en bänk utanför. Salli är sen. När hon kommer är hon trött och stressad, men hon är här. Lotta knäpper på en extra stålskena för att hålla sitt knä på plats. Sedan glider de vant ut över asfalten. Jessica får en tackling och skrapar sig blodig. Salli gör segertecken.
– Vi är näst bäst i Sverige. Gaaah!

Rollerderby

Rollerderby uppstod i Chicago på 1930-talet. Efter 1970-talet dog den ut för att återuppstå i början av 2000-talet. Då som en gräsrotsrörelse med unga kvinnor.
Det första världsmästerskapet i rollerderby hölls i Toronto, Kanada, 2011. Det första svenska mästerskapet spelades i Halmstad i början av juli i år. Då segrade Stockholm Roller Derby och Crime City Rollers från Malmö tog silver.
År 2011 blev rollerderby en del av Svenska skridskoförbundet och Riksidrottsförbundet. Idag finns sexton registrerade ligor i Sverige, fler tillkommer ständigt.
För den som vill prova på rollerderby finns en möjlighet redan i kväll i samband med visningen av filmen ”Crime City Love” i Folkets park.

Så spelar man

Varje lag tävlar med fjorton spelare.

Fem är på plan samtidigt – fyra försvarare eller blockers och en jammer.

Jammerns uppgift är att ta sig förbi motståndarlaget.

Försvararna spelar både defensivt och offensivt. De ska hjälpa sin jammer att plocka poäng genom att ta sig förbi motståndarna och samtidigt hindra motståndarnas jammer från att göra detsamma.

En match kallas bout och pågår i två trettiominutersperioder.

I kväll har dokumentärfilmen ”Roller City Love” världspremiär i Folkets park i Malmö. Filmen handlar om medlemmar i Crime City Rollers. Lotta ”Aloha Riot” Jordy Hofmann och Jessica ”Bobicat” Östblom medverkar.

Gå till toppen