Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Mangs erkänner mord

Genom rättegångarna nekade han, nu berättar Peter Mangs
om mordet på Trez West Persson i en intervju med Sydsvenskan.

Vi sitter i besöksrum nummer 12 på anstalten Kumla, ett av Sveriges säkraste fängelser. Här har Mangs blivit utvärderad efter att livstidsdomen mot honom vann laga kraft tidigare i sommar. Han är klädd i Kriminalvårdens mörkgråa mjukiskläder.
Efter en kort stunds småprat vänder Peter Mangs upp och ner på två och ett halvt års förnekanden och erkänner ett av de två mord han dömts för:
– Det var jag och bara jag som sköt mot Trez och Xhafer.
Han tittar tyst in i den vitmålade betongväggen i några sekunder och nickar som för att ge eftertryck åt orden. Sedan:
– Ja. Så var det.
Skotten vid midnatt natten mellan den 9 och 10 oktober 2009 dödade Trez West Persson och skadade hennes vän Xhafer svårt.
Mangs var beredd på att döda den kvällen för fyra år sedan. Så här beskriver Peter Mangs sin sinnestämning:
– Det var jakt! Dyker det upp ett tillfälle som är rätt, som uppfyller tillräckligt många kriterier, så var tanken att det skulle ske, ja.
I oktober 2009 hade Mangs på sig sin stridsväst med utrustning – bajonett, extrapipor, ljuddämpare – under en lätt jacka. Hans automatpistol satt i västens hölster. Han cyklade ut ur Malmö längs Botildenborgsvägen, genom tunneln under Inre Ringvägen och tog vänster längs cykelvägen i Ögårdsparken.
Mangs hade en ficklampa hängande runt halsen och fick syn på en liten vit bil parkerad på Västra Skrävlinge kyrkoväg. Han lyste på bilen. Den verkade tom. Han säger att han svepte med ficklampan över träddungen intill. Kanske var föraren där?
– Därefter dyker två personer upp i bilen, de har legat ner i varsitt säte. Som om de har haft ett förtroligt samtal, inget annat, säger Peter Mangs.
Människorna i bilen fällde upp sätena och tittade ut på den cyklande mannen. Mangs höll ficklampan i ansiktshöjd och bländade dem. Han trodde att han kanske hittat sitt mål. Någon han kunde straffa. En brottsling.
– Jag tolkar in den här som en kriminell ... bilen ger ett kriminellt intryck.
Varför?
– I och med närheten till Rosengård med många kriminella. Även närheten till Sverigedemokraternas starkaste fäste Almgården med många lågutbildade svenska kriminella.
Mangs rullade förbi bilen med sin cykel och bedömde att det inte fanns några fler människor i området. Han bestämde sig för att slå till, vände tillbaka till en plats snett framför bilen.
– Jag ser på [föraren] att han är, med sannolikhet, kriminell, i och med miljön, inte så mycket hans utseende.
Peter Mangs argumenterar gång på gång för att det han gjorde var rätt, att hans mål var kriminella. Här översiktlig, svepande, när han resonerar om vilka miljöer och personer han anser är kriminella. Men han blir tydlig, detaljerad och mer fysisk när det handlar om vapen, strid, aggression. Han reser sig och visar i det lilla besöksrummet hur han stod vänd bort från de två i bilen när han drog sitt vapen.
Föraren hade under tiden anat oråd och startat bilen.
– Den är i gång och den rullar och jag ska ha stopp på bilen. Det är mitt primära mål, så jag siktar på föraren. Jag döljer mig själv bakom vapnet, säger Peter Mangs.
Han höjer händerna för att visa hur han sköt, hur föraren träffades så att hans fot föll från kopplingspedalen och bilen började hacka sig fram på vägen.
– Bilen stannar knall och fall. Jag har ett par skott kvar. Då fortsätter jag. I den vevan så blir hon träffad och hon... hon dör. Det är vad som sker.
Troligen avfyrades elva skott vid mordet – så många tomhylsor hittades senare.
Sju kulor träffade bilen eller personerna i den. Enligt Mangs var det alltså en ren slump att just de här två människorna drabbades av hans önskan att döda.
Peter Mangs sätter sig ner i fåtöljen. Han erkänner nu för första gången det som står i livstidsdomen – att han är en mördare. Att både hylsor och kulor från mordplatsen stämmer med hans vapen. Borta är undanflykterna att en annan person kan ha samlat upp hans patronhylsor från någon av de legitima skjutbanor han använde och spritt ut dem på mordplatsen.
Och borta är ifrågasättandet av polisens tekniska utlåtande, som knöt hylsor, kulor och vapenpipor i många brott till varandra i ett nät tillräckligt starkt för att få honom dömd. Berättelsen han lägger fram för Sydsvenskan i Kumlafängelsets besöksrum stämmer mycket väl med det mordscenario som polisutredarna återskapade efter händelsen.
De tolv orden i Mangs erkännande hade kunnat spara dagar av utredning, förhör och domstolsförhandlingar om de yttrats tidigare.
– Jag ville inte erkänna rättens auktoritet. Jag var så mycket dissident att det inte var aktuellt, säger Mangs som förklaring.
Och detta är själva kärnan i hans sätt att rättfärdiga sina gärningar. Han anser sig stå ovanför eller utanför lagen. Hans dåd representerar den egentliga rättvisan. Mord är visserligen olagligt, men kan ändå vara rätt, enligt hans resonemang.
– Jag gjorde fel av rätt skäl, säger han om mordet i Ögårdsparken.
För att sammanfatta hans förklaringar, så ser Peter Mangs sig som en slags revolutionär. Skott och våld är ett sätt att göra uppror mot en felaktig världsordning. Och ett sätt att ge tillbaka för upplevda kränkningar – både egna och andras.
Som händelsen när några förmodat kriminella män skrämde honom i ett garage för många år sedan. Eller de gånger han har blivit "blåst" på olika sätt. Eller när han eller någon av hans vänner och släktingar blivit rånade. Peter Mangs huvudmål var att slå tillbaka mot de kriminella, hävdar han.
I förhören med Mangs före rättegången betonade polisen flera gånger att mordoffret Trez West Persson var en hederlig person. Hon passar inte in i Mangs definition av en kriminell utan var i stället en människa som exempelvis arbetade med att hjälpa unga som hade det svårt.
Spelar ingen roll, anser Mangs. Det fanns med i beräkningen att en oskyldig människa kunde drabbas av det Mangs anser vara en kamp för rättvisa.
– Sker det så sker det. Man kan inte säkert bestämma vem som träffas när man skjuter. Man kan inte klandra sig själv när man tagit beslutet. Och någon måste ta beslutet.
Det kan låta som en efterhandskonstruktion, ord från en brottsling som trots allt inte vill ta ansvar. Men Mangs säger att han hade en genomtänkt plan. Och han ångrar sig inte.
Samtidigt säger han att han beklagar det mänskliga lidande han orsakat.
– Jag beklagar allt mänskligt lidande.
Hur hanterar du då att du har dödat?
– Det var för svårt att hantera själv. Man kan inte ta lätt på att folk har dött.
Mangs säger att han berättade för att lätta på det inre trycket. Och bekräftar därmed vittnesmålen hans vänner kom med i rättegången: att de hört Mangs ta på sig ansvaret.
I domstolen avfärdade Mangs vännernas vittnesmål som lögner, eller att han sa som han sa till vännerna bara för att göra sig intressant. Nu tar han alltså på sig i alla fall ett av morden.
Erkännandet påverkar inte hans straff – livstid betyder i praktiken 25 års fängelse i Sverige. Möjligen går det att se hans ord om mordet i Ögårdsparken som en början på en längre berättelse med nytt innehåll.
För vid intervjun svarar inte Peter Mangs på alla frågor om de brott han anklagas för, utan byter ämne och fokus. Börjar åter tala om att han är dissident, står utanför. Och att han allt sammantaget är nöjd med att sitta i fängelse.

Sydsvenskan har varit i kontakt med Trez West Perssons anhöriga och de vill inte säga något om Mangs erkännande. 

Domar mot Mangs

Mord:
13 juni 2003. Gånglåtsvägen 47. En 65-årig man hittas skjuten i sin lägenhet.
Mord och mordförsök:
10 oktober 2009. V Skrävlinge kyrkoväg. 20-årig kvinna skjuts ihjäl i en bil. Man, 22 år, träffas i huvudet – överlever.
Grovt olaga hot, skadegörelse:
23 oktober 2009. Hyacintgatan. Två kulor skjuts in i en lägenhet.
31 december 2009. Hyacintgatan. Kula slår in genom fönster i samma fastighet som besköts i oktober.
Mordförsök:
31 december 2009. Islamic Center. Kula slår in genom fönster, imam skadas lindrigt.
Grovt olaga hot, skadegörelse:
12 mars 2010. Hårds väg. Skott mot lägenhet som bebos av mannen som överlevde mordförsöket 10 oktober 2009.
Skadegörelse:
14 mars 2010. Polishuset, Davidshallstorg. Skott slår in i huset – ingen skadas.
Mordförsök:
16 mars 2010. Professorsgatan. En bil med två män på väg ut på Eriksfältsgatan beskjuts. En 21-åring träffas i axeln.
Försök till grov misshandel:
19 juni 2010. Aq-va-kul.Skott skjuts mot sällskap på väg in på tillfällig nattklubb i restaurangen. En man skadas lindrigt.
Mordförsök:
24 augusti 2010. Köpenhamnsvägen. En 38-årig man beskjuts i sitt gatukök. Träffas inte.
Övergrepp i rättssak:
30 oktober 2010. Peter Mangs ska ha erkänt mordet i Ögårdsparken för en vän och – därefter hotat döda vännen om denne gick till polisen.
Skadegörelse:
Två informationstavlor i Malmö beskjutna. Mangs erkänner.

Sju åtal ogillades

Mord:
28 juli 2003. Gånglåtsvägen 35. En 23-årig man skjuts i bakhuvudet utanför sin dörr.
Mordförsök:
26 juni 2010. Vendelsfridsgatan. En 30-åring skjuts i ryggen på gym.
27 juni 2010. Munkhättegatan. En 29-åring i bil skjuts i axeln.
19 oktober 2010. Eriksfältsgatan. En 28-åring skjuts i ryggen när han väntar på bussen.
21 oktober 2010. Sörbäcksgatan. Två skott skjuts in i en lägenhet. Ingen skadas.
23 oktober 2010. Lönngatan. En 57-årig skräddare och frisör beskjuts i sin butik.
Förberedelse till mord:
Oktober 2009–oktober 2010. Mangs erkänner att han kartlagt en 54-årig kriminell och sökt mannen vid minst fem tillfällen iförd stridsväst och laddat vapen.
Gå till toppen