Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "Verkligheten finns också på nätet."

En heltäckande lag mot mobbning och trakasserier skulle förbättra folkhälsan och den psykosociala miljön i Sverige.Det skriver Nina Jansdotter, beteendevetare som har skrivit två böcker om sociala medier, och Linda Mathiasson, ordförande för föreningen Steg för steg.

Detta är en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna.
Det är dags att lagstifta så att mobbning ses som det brott det är.
Det finns ett antal lagar som nämner trakasserier i olika former, men ingen som tydligt låter det framgå att sådana beteenden är oacceptabla.
I dagens Sverige upplever sig, enligt SCB:s arbetsmiljöundersökning, 420 000 personer kränkta och trakasserade i arbetslivet. Denna mobbning innebär en stor kostnad för samhället, exakt hur stor finns det inga siffror på. Det existerar inte heller någon statistik på vad barn-, ungdoms- och nätmobbningen kostar samhället. Men mobbning tar sig nya uttryck i takt med att människors aktivitet på sociala medier ökar. Idag utger sig mobbare på nätet för att vara andra än de är och upprättar fejkprofiler med fina bilder och tidslinjer där i huvudsak andra människor tackar för deras vänskap.
Ibland är fejkprofilerna fyllda med nidbilder på personer som verkar på sociala medier i sina yrken, ibland innehåller de bilder på högt uppsatta politiker. Samtidigt som vissa fejkprofiler försvinner efter ett antal anmälningar till Facebook dyker nya upp.
En av oss, Nina Jansdotter, har blivit nätmobbad och polisanmält nidbilder som varit pornografiska, sexistiska, rasistiska och hotfulla. Bara några veckor efter anmälan fick hon veta att ingen förundersökning skulle startas.
Dagens lagstiftning kring nätmobbning kräver att det misstänkta brottet ska kunna leda till fängelse för att polisen ska kunna agera. Den möjligheten har hittills inte visat sig existera och därför upplever många att det är lönlöst att med polisens hjälp försöka få fram uppgifter om gärningsmannen.
Att det varken finns prejudikat eller en tillräckligt omfattande lagstiftning mot nätmobbning gör det svårt att bevisa att någon mobbas på detta sätt. Ibland tar polisen inte ens emot någon anmälan. Den förklaring de drabbade fått är att polisen saknar resurser för den här typen av brott eller att kränkningarna inte är allvarliga nog.
Den som drabbas av nätmobbning har inte någon annan rättslig instans att vända sig till.
Med en heltäckande lag mot mobbning och om mobbning skrivs in i brottsbalken blir det möjligt att anmäla mobbning/trakasserier som brott.
För att stävja nätmobbningen behövs en förändring i lagstiftningen så att den som utsätts har möjlighet att anmäla mobbningen som det brott det faktiskt är. Varför betraktas det som sker på nätet som mindre allvarligt, hotfullt och kränkande, än om samma saker uttalas IRL, ”in real life”, eller i ”köttvärlden” som en del unga väljer att kalla det? Verkligheten finns också på nätet.
Det behövs en tydlig separat lagstiftning som gäller trakasserier/mobbning men också att mobbning skrivs in i brottsbalken.
Med en heltäckande lag mot mobbning/trakasserier som har som ändamål att motverka sådana beteenden i arbetsliv, skola och på nätet samt att främja tolerans, ett gott arbetsliv och respekt skulle folkhälsan och den psykosociala miljön i Sverige förbättras.
Det är dags för dagens beslutsfattare att våga ta ett av landets stora folkhälso- och samhällsproblem på allvar.

Nina Jansdotter

Linda Mathiasson

Nina Jansdotter är beteendevetare och har skrivit två böcker om sociala medier.
Linda Mathiasson är ordförande för Steg för steg, en förening som verkar för en bättre psykosocial miljö.
Läs också Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen