Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Böcker

Kultur på en kvart

MixFörlag erbjuder digitala noveller för stressade läsare. Amanda Svensson avverkar hastigt alster av högst varierande kvalitet.

Digitala noveller + appar.

Author: Diverse författare. Publisher: Mix Förlag.. PublishYear: 2013.
Bild: Petter Bjerregaard
Noveller är ökänt kommersiellt olönsamma – ändå har det de senaste åren poppat upp en mängd förlag fokuserade på just noveller. Delvis beror det säkert på ett genuint intresse för novellformen hos flera av utgivarna, men det är förstås också ett utslag av behovet av att nischa sig på en överetablerad bokmarknad.
Tittar man på den kommersiella aspekten av novellboomen är det slående att marknadsföringen av flera av novellsatsningarna inte utgår från novellens mer subtila säregna litterära kvaliteter, utan istället riktar in sig på den mest uppenbara: Novellen är kort och kan läsas på en kafferast. En fördel man mest brukar höra anföras av uttråkade gymnasister som tvingats läsa ”Den gamle och havet”, men okej – tid är en bristvara för många, och kan man locka dem att läsa genom att erbjuda behändigt förpackade kvalitativa texter så är jag all for it.
Senast i raden att försöka slå mynt av den moderna människans begränsade tid och koncentrationsförmåga är Mix Förlag, en del av Bonnierförlagen, som startade sin utgivning hösten 2011. Två saker kännetecknar Mix: Att de ger ut största delen av sina publikationer enbart digitalt, samt att de primärt riktat in sig på genrelitteratur – skräck, science fiction, fantasy och erotik. Merparten av utgivningen består av just noveller, även om ett mindre antal romaner också finns på listan.
Mix har tagit just tidsaspekten av novelläsningen till en ny nivå. Bredvid varje novell i den digitala shoppen preciseras hur lång tid den tar att läsa, för att man ska kunna klämma in precis rätt text i rätt tidslucka. En något för mekanisk syn på läsning för min smak, dessutom ett rätt trubbigt instrument då människors lästakt varierar starkt, men visst har det sina poänger. En novell på nära en timme har förstås en annan, förslagsvis mer episk, karaktär än en på fem minuter.
Själva novellerna, fjorton till antalet i det senaste ”släppet”, varierar kraftig i kvalitet från mycket bra till nära oläsligt. De flesta ligger och puttrar i gråzonen däremellan. Bland dem som sticker ut – i positiv bemärkelse – märks bland annat serietecknaren och radioprofilen Nanna Johanssons obehagliga tonårsskildring ”Körsbärsflickan”, Karin Tidbäcks finurliga drift med psykiatrin ”Jag har lagt min sjukdom på dig” och KG Johanssons postapokalyptiska ”Innan himlen faller” (även om den tappar mycket av sin magi i en plötslig och alltför lycklig upplösning). Den grafiska novellen ”Elektrisk tsunami” av Tinet Elmgren är visserligen underhållande med sin burleska huvudperson och surrealistiska agentintrig, men läsningen dras ner av irritationsmomentet att behöva svepa med fingret över skärmen 226 gånger på tio minuter.
Sommarsläppet rymmer dessutom tre appar: Dötid Skräck, Dötid Erotik och Dötid Science Fiction. Här tar Mix sitt koncept med lästid ytterligare ett steg. Apparna, som fungerar på Iphone och Ipad, rymmer vardera runt åtta noveller av varierande längd, vissa nya, vissa från den tidigare utgivningen. Man anger hur lång tid man har att läsa, och får ett eller flera förslag. Med enbart åtta alternativ blir matchningen självklart inte perfekt, och framförallt i SF-appen kräver de flesta novellerna en tämligen lång ”dötid” – bara tre är kortare än femton minuter.
Visst är det en god idé att använda väntetiden på tågstationen till att läsa (det är trots allt inte ett nytt påfund). Frågan är ju bara vad man läser. Goda noveller finns det gott om, men av dem som Mix erbjuder tillhör allt för få den kategorin. Hade Mix valt att satsa på kvalitet istället för kvantitet hade jag absolut kunnat tänka mig att ladda ned en novell då och då för skärmläsning när man glömt pocketboken hemma – nu kommer jag antagligen ta det säkra för det osäkra och fortsätta rulla tummarna. Det finns ju trots allt ett omistligt värde även i dötiden.
Gå till toppen