Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Mobilen nya måltavlan när fickstölderna ökar

Fickstölderna ökar kraftigt i Malmö i år. De har även blivit fler i Lund och Mellanskåne.
Mobiltelefoner är nu tjuvarnas favoritbyte.

Centralstationen i Malmö, ett populärt tillhåll för tjuvar.Bild: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX
Ficktjuvar slår gärna till på krogar, diskotek och i folksamlingar. Även Centralstationen i Malmö är ett populärt tillhåll för dem som knycker mobiltelefoner eller plånböcker.
Hittills i år har ungefär 1 500 fickstölder i Malmö polisanmälts, en ökning med drygt trettio procent jämfört med samma period i fjol. Sett över en tioårsperiod syns också en ökning av fallen.
I Lund och polisområdet mellersta Skåne är de anmälda fickstölderna drygt tolv procent fler än i fjol.
Framför allt har det blivit vanligare att stjäla i mörkret på krogar och nöjesställen. Mobiltelefoner är den vanligaste måltavlan, konstaterar Mats Karlsson som är operativ chef för Malmöpolisen.
– Smartphones är värda mycket pengar och förmodligen lättare att komma över. Vi har informerat krogägare om det här, säger han.
Trots den varma sommaren har inte många hört av sig om stulna ägodelar på stranden. Ribersborg och Lomma har tidigare varit mest utsatta för det.
– Vissa år har det varit vanligt med stölder i strandmiljö. Folk vill gå ner och bada och gömmer sina värdesaker i handduken. I år har vi väldigt få sådana fall, säger Mats Karlsson.
Skånepolisens informatör Ewa-Gun Westford varnade däremot nyligen för stölder ur bilar på kustnära parkeringar.
– Vi blir förvånade över hur naiva folk är, de lämnar kvar datorer och kontanter i bilarna. Man är väl så glad att man ska gå och bada, sa hon då.
I perioder utförs många av fickstölderna av organiserade stöldligor. I början av juli dömdes exempelvis fyra personer till fängelse och utvisning efter att de hade stulit plånböcker från äldre personer i Skåne, Småland och Västsverige.
De använde sig bland annat av den vanliga metoden att roffa åt sig plånboken ur en handväska som placerats i kundvagnen i mataffären.
Polischef Mats Karlssons råd är att inte ha med sig mer pengar än nödvändigt i plånboken, inte förvara kortkoden tillsammans med bankkortet och att ha koll på sina telefoner och väskor. Själv tar han helst inte med sig kontanter alls ut på stan.
– Det är svårare att stjäla pengar från ett bankkort och det är lättare att styrka vad man har blivit bestulen på om det ändå skulle ske. Man ska vara lite försiktig, utan att bli paranoid, säger Mats Karlsson

420 fler stölder i år

Så många fickstölder anmäldes i de olika polisområdena under januari–juli i år och motsvarande tid förra året:
Malmö i år: 1 491. Förra året: 1 138
Lund i år: 268. Förra året: 239.
Mellersta Skåne i år: 332. Förra året: 294.
Gå till toppen