Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Skott mot skola bekräftas

Peter Mangs sköt mot Borgarskolan i Malmö. Under tisdagen gjorde polisen en brottsplatsundersökning av Mangs tidigare okända skott.

Hålet sitter på drygt 190 centimeters höjd i en brungrå dekorationsplåt på hörnet av Borgarskolans sporthall. Kulan har passerat längs ena sidan och fläkt upp metallen.
Sydsvenskan hittade på tisdagsförmiddagen hålet med ledning av Mangs bekännelse. En trasig plåt är närmast betydelselös jämfört med de mord och mordförsök Mangs dömts för och delvis erkänt, men skadan talar samtidigt för att han skjutit skarpt med ett grovkalibrigt vapen i centrala Malmö vid ett tidigare okänt tillfälle.
– Det här är ett skotthål, konstaterar Mats Hassgård vid Skånepolisens tekniska rotel när han och en kollega kommit på plats.
Kulhålets form talar för att skytten stod på andra sidan gatan, inne bland Slottsparkens skyddande buskar, anser han.
– Du kan räkna med en skottvinkel härifrån och kanske 45 grader ditåt, säger Hassgård och sveper med armen längs parken och bort mot Stadsbiblioteket.
Han och hans kollega börjar med att undersöka marken under hålet med en metalldetektor. Kulan skulle kunna ha studsat ut efter att ha träffat väggen och finnas kvar i marken. Men trots flera pipanden från detektorn hittas inget. För säkerhets skull undersöker teknikerna också hålets kanter med särskilda vätskor. En pistolkula lämnar spår, som rester av bly eller mässing, när den passerar. Men det har gått för lång tid sedan skadan uppkom för att kunna använda undersökningsmetoden.
– Vi gör inte mer nu, vi bryter inte loss plåten och letar efter kulan. Med bakgrund av vad Mangs berättat för dig ser det ut som det kan registreras på honom. Frågan blir vilken brottsrubricering det blir, säger Mats Hassgård när undersökningen är klar.
Rubriceringen mordförsök kan användas om skottet avlossades mellan klockan 08 och 22 när sporthallen har öppet. Hallens glasklädda entré ligger på samma sida huset som kulhålet.
– Sköt han mitt i natten och ingen riskerade att bli träffad blir det skadegörelse, säger Hassgård.
Mangs är dömd för skott mot två skyltar under 2010 – i Pildammsparken och vid Malmö stadion. Han är också dömd för flera skottlossningar i området runt Borgarskolan under 2010.
Polishuset vid Davidshallstorg träffades av kulor i mars det året.
Flera män skadades av kulor när de besköts på sin väg till en fest på vattenpalatset Aq-va-kul i juni 2010. Kulorna kom från Slottsparken.
Även skottet i plåten på Borgarskolan verkar ha avlossats det året.
– Ja, vi upptäckte skadan du talar om någon gång då, säger Olle Wilhelmsson, säkerhetsansvarig vid Borgarskolan.
– Men vi trodde det var ett företag som bytte fönster i byggnaden som gjorde skadan, de hade en stor lift de körde med. Vi har inte kopplat det till Mangs på något sätt. Att någon skjuter på sporthallen – det hade kunnat gå hur illa som helst.
Olle Wilhelmsson hade på tisdagen ännu inte hört av polisen, men skulle kontakta fastighetschefen och gymnasiechefen om saken.
Gå till toppen