Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Regimens attacker skapar en humanitär katastrof

I skuggan av kriget i Syrien och andra konflikter har två år av blodigt krig i Nubabergen eskalerat till en humanitär katastrof i Sudan. Till och med fälten flygbombas, för att de som överlever anfallen ska drabbas av svält.

I skuggan av Syrien och andra konflikter har två år av blodigt krig i Nubabergen eskalerat till en humanitär katastrof. Lydia Abdhallha gömde sig i huset med sina två döttrar och sin mor när henne son Jamal Abdhallah dödades i en Antonov-attack.Bild: Andreas Ståhl / TT / SCANPIX
Konflikten i Nubabergen är bara en av flera konflikter i Sudan där den arabiskt orienterade regimen med våld försöker underkuva folkgrupper med annan etnisk eller kulturell tillhörighet.
– Detta krig förs i syfte att döda så många människor som möjligt, och omvärlden gör ingenting, säger Mubarak Bolus Tutu, lokal myndighetsföreträdare i staden Heiban.
Konstanta luftattacker och en blockad som gör att humanitär hjälp inte kommer fram är förödande för befolkningen.
När 20-årige Jamal Abdhallah och hans två bröder hörde dånet av ett sakta flygande Antonov-flygplan sprang de mot huset där familjen var samlad. Den första bomben slog ned på fältet inte långt därifrån.
När de väl kom in i huset skrek Jamal Abdhallah till sin mor, som gömde sig tillsammans hans mormor och två systrar i hörnet:
– Jag tar skydd utanför. Om de träffar huset är vi alla döda, nu kan åtminstone en av oss överleva!
– Jag hörde honom skrika. När jag väl lyckades ta mig ut ur huset hittade jag honom i en pöl av blod. Båda hans ben var borta. Jag försökte lyfta honom, men kroppen var för tung, säger Jamal Abdhallahs mamma Lydia Abdhallhah.
Hon torkar snabbt bort tårarna med handflatan. Hon berättar att hon skrek på hjälp tills en granne hörde henne. Därefter förde de hennes son till Saint Mary’s-sjukhuset i Kumbor. Men det var för sent.
Dagligen attackeras folken i Nubabergen av president Omar al-Bashirs flygvapen. Bara på Saint Mary’s står 1 040 människor registrerade med skador direkt relaterade till flygattacker. Ett ”A” placeras framför varje namn, där ”A” står för Antonov, det ryska flygplan som regimen använder.
– Det är frustrerande att denna humanitära katastrof äger rum under radarn för det internationella samfundet, säger den amerikanske läkaren Tom Catena.
Sedan maj 2008 driver han sjukhuset i Kumbor, ett av två i regionen. Hastigt går han genom överfulla salar.
– Folket här bombarderas dagligen av Antonovplan.
– De splitterskador som ofta är resultatet av den stora mängd metall som kastas ut från explosionen behandlar vi i stort sett varje dag. De som bor i närheten förs hit, men det är ofta för sent. Många bor en veckas vandring härifrån och dör på väg till sjukhuset.
I Marnyang utanför Kauda står 38-årige Yousif Omar i ännu rykande spillror av sin brors hus. Dagen innan kom ett Antonov-flygplan. En av dem som träffades var Yousif Omars sex år gamla brorsdotter Nasrin Khalid. Tillsammans med sin far och två bröder var hon på väg att ta skydd under marken när husväggen föll över henne.
– Hennes kropp var full av sår och ur huvudet gapade ett stort hål, berättar han med ett milt tonläge. Jag såg genast att hon var död.
Mellan förkolnade och rykande rester av huset sitter Nasrin Khalids styvmor och gråter. Samtidigt försöker en grupp kvinnor samla vete ur sanden kring den rykande ruinen.
– Det finns inte tillräckligt med mat för att överleva de kommande månaderna, och vi måste ta tillvara allt vi kan. I morse tvingades jag gå till marknaden för att sälja en av våra kor för att kunna köpa mat, säger Yousif Omar.
Mubarak Bolus Tutu företräder Heibans 217 000 invånare, en av de största städerna i delstaten Södra Kordofan.
– Svälten i Nubabergen har skapats avsiktligt av regeringen i Khartum som ett vapen mot befolkningen, säger han.

Dödläge i konflikten

FN:s säkerhetsråd har inte ingripit mot våldet i Nubabergen. Liksom i fallet Syrien är oenighet mellan västvärlden och Kina–Ryssland en av orsakerna.
Sudans minister för humanitära frågor sade i november 2012 att åtgärder inte är nödvändiga.
Samtidigt har cirka 100 000 människor flytt våldet i Nubabergen, av en beräknad befolkning på 1,1 miljoner. De flesta av dem försöker nå Yida, ett flyktingläger på andra sidan gränsen i Sydsudan. Lägret har vuxit från cirka 18 000 personer i mars 2012 till över 70 000 i dag.
Gå till toppen