Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Demonstranter vill rädda skånsk vård

I dag samlas regionpolitikerna för att diskutera Skånes framtid. Samtidigt hålls en demonstration under parollen ”Rädda sjukvården”.

Agneta Lenander tycker att den skånska sjukvården har körts i botten. Hon är sjuksköterska på Landskronas sjukhus och en av initiativtagarna till dagens demonstration i Malmö.
– Här skapar politikerna ett jippo som handlar om hur Skåne ska se ut om sjutton år. Men den visionen bygger på ett korthus som är på väg att rasa. Personal flyr och patienter far illa, säger hon.
Klockan halv tolv samlas demonstranter vid Skeppsbron i Malmö och tågar mot Dockplatsen. Där deltar beslutsfattare i ”Mötesplats: Skåne”, en seminariedag om hur Skåne bör utvecklas till år 2030.
Demonstranter kommer att hålla tal, bland annat om situationen i förlossningsvården.
– Vi tycker det är ett bra tillfälle att demonstrera när politikerna är samlade. Vi har försökt kommunicera med dem, jag har bland annat skickat många mejl, men vi får bara floskler tillbaka. Neddragningarna i vården leder till vårdskador och ett ständigt byte av personal, säger hon.
Enligt Agneta Lenander är protesterna partipolitiskt obundna.
Namnet på demonstrationen är dock ”Rädda sjukvården – avgå Pia Kinhult!”. Och det har fått den fackliga organisationen Vårdförbundet att backa.
– Vi anser också att Skånes sjukvård behöver en stor räddningsinsats och en vitamininjektion för att komma på fötter. Där är vi överens. Men att kräva att regionstyrelsens ordförande ska avgå tycker inte jag är rätt väg att gå, säger Mats Runsten, ordförande i Vårdförbundet i Skåne.
– Som opolitisk organisation får vi försöka rädda vården med andra metoder.
Gå till toppen