Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Eleverna ger betygen

För många är Malmöfestivalen mat. Vi har provat oss igenom 47 matställen. Våra experter är kockelever, läs och ge er ut och prova själva!

Sydsvenskans mattestare från Värnhemsskolans restaurang- och livsmedelsprogram: Från vänster: Tim Larsen, Anton Svensson, Simon Björklund, Alice Bengtsson, Oliver Beckhaus, Emma Hallberg, Jessica Tofft och Johanna Hultgren. Längst fram: Amonrat Praditnipon och Viktor Malm Asknor.Bild: Foto: Julia Lindemalm
När klockan slog tolv lyfte solen fredagsdimman över Malmö.
Samtidigt lade sig en ny dimma över Gustav IV Adolfs torg, en tät Lützendimma om än fylld av lukten av frityrolja, chorizos, bananer, brända mandlar ... en dimma som Gustav II Adolf säkerligen hade gått förlorad i.
Malmöfestivalen är sig lik och även i år är det langos som oftast förekommer i matstånden, även om det är tydligt att den internationella innegrejen långkokt, draget kött eller fläsk fått fäste i Malmö.
I denna dimma skickade Sydsvenskan ut tio tappra kockelever från Värnhemsskolan. Uppdrag: smaka på all mat!
Vi tar en genomgång med de tio tappra på Stortorget, där kräftfestfestare redan börjat muta in revir och häftar fast pappersdukar och papperstallrikar i långborden inför aftonens gille, och doften av nytänd grill – tack och lov utan tändvätska! – strömmar ut från Södergatan.
I hela festivalområdet, från Posthusplatsen vid Malmö C över Stortorget, Södergatan upp till Södertull och Davidshall serveras det festivalmat. Räknar man in ställen som serverar kaffe, glass och liknande så är det summa 71 stånd som serverar bitar från hela världen på den lilla fläck på jorden som heter Malmö.
I år har matförsäljarna påbjudits att erbjuda minst ett vegetariskt alternativ och i alla stånd ska man ha möjlighet att köpa en smakportion.
På så vis slipper man köpa grisen i säcken.
Ett annat sätt är att läsa de tio kockelevernas omdömen.
Smaklig läsning!

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen