Annons

Annons

Annons

Nyheter

300 i protest för vården

Krisen i förlossningsvården stod i centrum när trehundra personer i går demonstrerade för bättre sjukvård i Skåne.– Vi har bedrivit u-landsvård i sommar, sade barnmorskan Camilla Mellander.

Text

”Det är vansinnigt med besparingarna, man leker med något väldigt allvarligt. På förlossningen förstod vi vilket kaos det var”, sade föräldralediga Daniel Blennow som demonstrerade med dottern Sasha, tio månader.

Bild: Foto: Anna Bank

Annons

Från Centralstationen till Dockplatsen i Malmö hördes ropen skalla: "Utan grund besluten tas – nu går vården snart i kras".Kvinnor och män i blandade åldrar hade samlats för att protestera mot besparingar, anställningsstopp och brist på vårdplatser.– Jag har många gånger väntat på akuten med anhöriga, till exempel i åtta timmar på julafton. Jag ser hur personalen sliter och sliter, sade demonstranten Karin Svensson.Ett flertal kom med små knyten i barnvagnar och bärsjalar.– När jag skulle föda Violeta den 17 maj var det fullt i hela Skåne. Jag tjatade och fick till slut komma in i Lund. Samtidigt som hon föddes fick de larm om ett barn som föddes i en ambulans. Så ska det inte behöva vara, sade Sarah Boij som demonstrerade för att stödja barnmorskorna.I lokaler kring Dockplatsen pågick i går seminariedagen "Mötesplats: Skåne" där regionens beslutsfattare var samlade för att diskutera Skåne 2030.När demonstrationståget var framme höll barnmorskan Camilla Mellander tal.– I sommar har jag tvingats att arbeta patientosäkert. I min yrkeskår är det en synd att oroa gravida och födande kvinnor, en oskriven regel. Men i sommar gick det inte längre, sade hon.Däremot ville hon inte skriva under på demonstrationens budskap, att regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M) borde avgå.– Nej, jag tror på demokratin. Jag blir lite irriterad när det här blir partipolitik.Skånes regiondirektör Jonas Rastad meddelade i går att representanter från förlossningsklinikerna i Skåne nu ska analysera situationen och se hur den kan förbättras.Födande kvinnor ska "i så stor utsträckning som möjligt" erbjudas plats efter eget önskemål.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan