Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Blomkålsbulgur med pinjenötter

Blomkålsbulgur med citroncurryolja, russin, pinjenötter, mynta och koriander.

Citron eller inte i blomkålsbulgurn? Du får överlägga med dig själv. Russinen kan bytas ut mot annan mjuk frukt som är i säsong.Bild: Foto: Linus Meyer
Blomkålsbulgur är en råkostklassiker som är lätt att älska. I alla fall när den är mild och späd och om du är beredd att leka loss med kryddburkarna. Dessutom passar blomkålsbulgur mycket bra om du har gäster som undviker kolhydrater, men då får du förstås servera russinen separat. Juryn överlägger fortfarande om huruvida det ska vara citron i eller inte. Så du får helt enkelt bestämma själv. Lite beror det på vilka tillbehör du väljer. Jag är säker på att du på egen hand experimenterar med finhackad perfekt mogen aprikos eller nektarin i salladen.
Om pinjenötterna inte är i toppklass kan du rosta dem lätt. Annars tycker jag att deras lite råa barrskogssmak gör sig så fint i smakbuketten. När jag känner mig överdådig eller tullat lite på matlagningsvinet händer det att jag slänger ner en rejäl näve pinjenötter i mixern med blomkålen. Det blir en underbart sofistikerad smak, om man inte tänker på vad det kostar. Men se för jösse namn till att du inte köper den pyttiga sortens pinjenötter från Asien utan en pålitlig kralligare sort från Iran eller Italien. Annars riskerar du att drabbas av pinjemun, en ohygglig åkomma som får allt att smaka illa i bortåt en vecka.
Rotstock och fina blad som blir över när du ansar blomkålen? Jag tycker att du skivar dem tunt, sjuder mjuka i saltat vatten och sen vänder runt med en senapsmarinad. Vad tycker du?

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen