Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Femtio nyanser av 2013

Sensommaren är en trendspaningens tid. Vi riktar blicken mot samtiden och undrar vad som väntar runt hörnet. Vad pratar vi om runt fikaborden i höst?

Sydsvenskan spanar in i framtiden.Bild: Arkivfoto: Felipe Dana / AP
Hipsters låtsas att de känner mig, right / drar i mina kläder som en NHL-fajt."
Till Linda Piras toner kommer en blomsterbeströdd porslinsbricka på propeller svävande genom luften. Din dejt med den hippa pottfrillan plockar av er beställning: en svalkande mugg kaffe till dig, en Safer Sex on the Beach till hen själv.
Med viss ansträngning hivar ni upp varsin tegelsten ur fickan och trycker "stäng av". Afterworken kan börja. Ni inleder med att nöjt konstatera hur ni smet från jobbet redan vid lunch. Du fortsätter att skryta lite förtäckt om hur du maskat under morgonmötet genom att följa Pewdiepies senaste zombieäventyr i nya "Walking dead".
Snacket fortsätter med gårdagens NFL-match och era senaste biologikurser från Stanford och Berkely. Så kastar ni en blick ut mot den starkt lysande kometen på hösthimlen utanför fönstret. Kvällen avslutas med väsentligheterna: rymden och döden.
Känner du igen dig i kristallkulans spegling? Som tur är bjuder framtiden på ett smörgåsbord av trender att omfamna, analysera eller förkasta. Frågan är hur bra redaktionens kristallkula fungerar. Tyck till i kommentatorsfältet här nedanför.

TEKNIK
Phablets
1. Sommaren 2013 är surfplattan och den smarta telefonen din bästa strandvän. Tack vare dem har många av oss skippat kalendern, kameran och klockan i väskan. Nu är det dags för nästa steg – det är inte en "phone" och inte en "tablet" – bakom hörnet väntar en phablet.
En överdimensionerad telefon, eller en liten surfplatta? Hursomhelst så är det en allt-i-ett-pryl. Fördelarna är säkert många, men var beredd på att uppdatera garderoben. Klädkedjorna har börjat tillverka jeans med större fickor för att anpassa sig till den nya trenden.
KLUBBLIV

Shangaan electro
2. Skakande höfter till sydafrikansk körmusik, uppbeatad till ett tempo på 184 bpm. Shangaan electro är en hypad live-akt från Limpopo i Sydafrika, som stampar igång dansgolven världen över iklädda rosa peruker och lösmagar. För ett par veckor sedan besökte de Debaser. Men shangaan electro är också en ettrigt inspirerande genre som sprider sig från DJ-bås till DJ-bås och snart till ditt favorithak.
RYMDEN
Kometen Ison
3. Den blir stor, den blir ljusstarkare än månen och kommer att synas även på dagen. Kometen Ison närmar sig jorden och kommer att få varje jordbo på norra halvklotet (där den syns) att lära sig allt om kometer. Redan i slutet av augusti syns den i kikare och från slutet av oktober till mitten av januari med blotta ögat. Om den överlever, vill säga. Ison, en smutsig snöboll på en mil i diameter, ska klara att passera solen på nära håll utan att smälta. Ingen vet hur det går. Vi får se. Eller inte.
SPORT

Amerikansk fotboll
4. "Den galopperande detektiven", "Jerry Maguire" och "Silver Linings Playbook" har alla gått hem i de svenska stugorna, men få har förstått den där sporten som filmerna kretsar kring.
Numera sänds dock tre matcher från proffsligan NFL varje söndagskväll i TV10, en kanal som ingår i de flesta kabeloperatörers grundutbud. På gott och ont amerikaniseras vi ytterligare och redan nu har sporten fler registrerade användare i landet än klassiska lagidrotter som bandy och volleyboll.
VETENSKAP
Sungyunkwan
5. Sydkorea har länge varit landet som snabbast hakar på nya upptäckter och byggt sin industri på att vidareutveckla forskning som andra gjort. Nu vill landet i stället ställa sig först i ledet. Staten satsar stora summor på forskare som vill bygga upp sina egna institut för grundforskning. Det är precis i rätt tid, när västerländska lärosäten alltmer sneglar åt öst. Snart åker stjärnforskarna inte Harvard eller Oxford. De åker till Sungyunkwan.
INREDNING
Rosa Ljung
6. På 70-och 80-talen fyllde de våra hem - blomsterbeströdda katter, fåglar, krukor och ljusstakar. Nu plockas de fram igen. Vintagetrend, loppishausse och hajpen av keramiklegenden Lisa Larssons bulliga formspråk möts i Rosa Ljungs skånsk-producerade skapelser, som nu är tillräckligt ute för att bli hyfsat heta.
Redan syns tillsalu-annonserna på nätet. Men några dyrgripar lär Rosa Ljung-pinalerna aldrig bli. Tack vare en ofattbart omfångsrik produktion slipper det unga vintagefolket slåss om dem.
UTBILDNING
Moocs
7. MOOC:s står för Massive Open Online Courses och är massutbildning på distans genom video och datoruppgifter. Plötsligt kan alla läsa på toppuniversitet, oavsett vad man bor och utan dyra avgifter. En demokratisk revolution, hävdar många i hemlandet USA. Ett störtdyk för utbildningskvalitén, hävdar andra. Framöver kommer vi att se svenska universitet kämpa med att föra över konceptet på egen mark, där utbildning redan är så gott som gratis.
POLITIK
Fritidslinjen
8. Som arbetslinjen, fast tvärtom. Vänsterns nya slagord används för att piffa upp tidlösa frågor om basinkomst och sextimmarsarbetsdag. Att välja fritid före arbete handlar också om livsstil. Under hashtaggen #fritidslinjen kan twittrare dela med sig av sina tvåtimmarsluncher och oändliga snoozemornar. En lyxtrend för de som har råd. Men med dov underton – var tionde person är arbetslös i Malmö, medan andra stressar ihjäl sig för att pussla ihop vardag och jobb. Ska vi jobba för att leva eller leva för att jobba?
INREDNING
Marmortapeter
9. Betongtapeten gjorde entré redan för några år sedan och växte stadigt i popularitet tills vi insåg att den är intill förväxling lik en vägg av betong. I sämre tider blir lämnar vi den ruffiga stilen och inreder i stället med diskret elegans. Detta har snappats upp av de trendigare tapetsajterna, som letat reda på den yttersta symbolen för klassisk stil och förfinad smak: fototapeten som ser ut precis som en vägg i Taj Mahal.
FOTBOLL

Filip Helander
10. Få spelar med en sådan självklarhet som Filip Helander. 18 år gammal debuterade han i Allsvenskan. Malmö FF slog Syrianska med 1–0 och mittbacken blev utsedd till bäste spelare. Det var den 17 oktober 2011. I sin andra allsvenska match, borta mot Häcken i april 2012, släppte MFF in fem mål. Det kan knäcka den bäste, men inte Helander. Våren 2013 var han MFF:s vassaste spelare och bara skadeproblem kan sätta stopp för en fantastisk karriär. Större mittbackstalang har nog inte Sverige sett sedan Patrik Andersson.
MUSIK

Linda Pira
11. Hon var inblandad i en av förra årets största svenska hiphoplåtar: "Rom & Kush". I höst är Stockholmsrapparen Linda Pira huvudperson i en ny webbdokumentärserie på SVT av Agnes-Lo Åkerlind, producenten som tidigare gjort uppmärksammade serier om Rebecca & Fiona och tatuerarstudion Salong Betong.
MAT
Food trucks
12. Gatumaten har enligt många länge varit eftersatt i Sverige. Nu vill några revolutionera vårt sätt att äta offentligt. Food Trucks, lastbilar med ett mobilt restaurangkök, kan vara ett hjälpmedel som redan är stort i USA och England. Genom att ta restaurangen till gästerna istället för tvärtom hoppas entreprenörerna slippa dyra serveringstillstånd knutet till en specifik plats och få större flexibilitet.
LITTERATUR
Onda utomjordingar
13. Det apokalyptiska temat har länge varit starkt i ungdomslitteraturen. "Hungerspelen" är bara ett exempel. Än populärare blir konceptet när det kombineras med magiska onda makter från en annan värld, som i svenska "Engelsforstrilogin". Men den verkliga snackisen i uppehållsrummet i höst blir Rick Yanceys "Den femte vågen", som snart släpps på svenska. Vi ryser åt onda utomjordingar och förundras över hjältinnan Cassie som överlever genom att inte lita på någon.
TEKNIK
Platt design
14. I det kommande operativsystemet till Iphone har Apple skalat bort de flesta toningar, speglingar, skuggor och liknande. Trenden kallas flat design, platt design. Manéret är starkt besläktad med schweizisk 50-talsformgivning med en förkärlek för det ordnade, enkla och avskalade.
Redan innan operativsystemet släppts har det dock kritiserats av en hel designvärld för att helt enkelt inte vara platt nog. Flera konkurrerande telefontillverkare har redan betydligt mer uppstädade gränssnitt än Apples.
TEKNIK
Hemmadrönare
15. I Almedalen stoppade Säpo TV4:s fjärrstyrda drönare som tog bilder från luften. Tidigare var drönarna bara något vi hörde om i militära sammanhang, nu börjar de små obemannade flygfarkosterna ta sig in i den privata sfären. Trendgurun Chris Anderson lämnade chefredaktörsjobbet på Wired för att starta ett företag som bygger drönare. I Texas är de redan förbjudna, men på Yo Sushi i London använder de drönarna till att bära ut maten. Så ser du nåt som surrar över din tomt så kan det vara grannen som tjuvkikar.
INTERNET

Joy Cho
16. Ingen har fler följare på Twitter än Justin Bieber. Ingen har setts fler gånger på Youtube än PSY och hans "Gangnam Style". Men på det sociala nätverket Pinterest är det andra värden som gäller. Designern och bloggaren Joy Cho från Los Angeles är den stora Pinterest-drottningen med över 14 miljoner personer som följer designbilderna på hennes digitala anslagstavlor.
KAFFE
Cold brew
17. Just när italienarna lärt oss att en espresso bryggs på vatten som håller 92-96 grader gör amerikanarna en helomvändning. Glöm allt vad Frappucino heter – framöver brygger vi kallt kaffe direkt med kallt vatten.
"Cold brew" är grovmalda bönor som får dra i rumstempererat vatten i minst 12 timmar och sedan filtreras en eller flera gånger. Resultatet är en brygd med lägre syra, perfekt att blanda med vatten, mjölk, glass, is eller sprit.
MILJÖ
Bokashi
18. Glöm maskarna under diskbänken. Den nya kompost-kompotten heter bokashi, en mix av vetekli, jästsvamp, mjölksyra och bakterier som blandats i Japan sedan 1980-talet. I en hink med tätslutande lock åstadkommer nedbrytaren på frammarsch en snabb och luktfri förvandling av rester från bord till jord. Men kompostering är inte det enda användningsområdet. Som botemedel mot den fruktade buxbomssvampen kan den naturliga mirakelmixen bli högaktuell på Skånes kyrkogårdar. För hästar kan den också fungera som kosttillskott.
KROPPSVÅRD
Nagellackborttagningssvamp
19. I årtionden har vi duttat med acetonflaska och toalettpapper som fnasar sönder när vi gnider det mot naglarna. I feststress och inför jobbintervjuer har vi förbannat det kletiga lackets ovilja att släppa från nagelbanden. Men inte längre.
Tänk en liten rund burk innehållande en svamp indränkt med nagellackborttagningsmedel. Stick sedan ner fingret med den målade nageln, låt det omslutas och knixa med det fram och tillbaka en gång. Vips, färdigt, rent. (Finns i vissa sminkbutiker.)
HÅR
Pottfrisyr
20. När ni läser ordet "pottfrisyr" tänker ni på Beatlesluggar, förskolebarn under 90-talet och bröderna Lejonhjärta. Men pottfrisyren sommaren 2013 är snarare en studie i minimalistisk unisex- estetik. Som skuren efter en liten karott mitt på hjässan, med allt bebishår som växer nedanför bortrakat, är den nya pottan en svärmorsdröm för både henne och hen.
Och tänk så praktiskt för hipstern som glömt sotarmössan hemma. Samma form, men i ett närodlat material.
NÖJEN
Taktila datorspel
21. Först tryckte vi bara på knappar. Sedan gjorde Wii och Kinect att spelarnas kroppsrörelser kunde styra spelen. Ny teknik som läser av händernas och fingrarnas position utvecklas nu snabbt, samtidigt som jakten på det taktila spelet har inletts. Disney har nyligen tagit fram en prototyp som blåser luftvirvlar på spelaren, vilket skapar en känsla av att man träffas av saker eller att något flyger förbi en. Vi kommer med andra ord att bli berörda av spelen på fler sätt framöver.
TV

Lågkvalitativt Bulktittande
22. Med Netflix och HBO har bulktittandet på tv-serier fått sitt stora genomslag. Att se ett avsnitt åt gången är inget mot att se hela serien på en gång. Men paradoxalt nog föder letandet efter de perfekta tv-serierna en ökad konsumtion av sämre serier. För vad gör vi när vi sett klart alla de bästa produktionerna? Svar: tar vår nya vana med oss långt ner i näringskedjan, tills vi sitter och tittar på just de där serierna som var anledningen till att vi övergav tv-tv från början.
MAT
Stjärnkockars Skitmat
23. Var ska de ta vägen, alla våra nya kändiskockar? Efter att ha skrivit sina kokböcker, deltagit i mat-tv-såpor och intervjuats i alla tidningar, hur ska de kapitalisera på sitt kändisskap? Högst troligen genom att sätta sitt varumärke på snabbmat som säljs brett. Var redo för en flod av mackor, drycker och lunchkartonger som aldrig hade klarat sig till finalen i Sveriges mästerkock.
MAT

Beer can chicken
24. Från USA, landet bakom kulinariska uppfinningar som 60-kilosburgaren och friterat smör på pinne, kom för några år sedan någonting verkligt ljuvligt. Beer can chicken.
Ta en hel, kryddmarinerad, kyckling. Öppna en ölburk, häll ut halva ölen och släng i lite färsk lime, vitlök och chili. Trä sedan kycklingen över ölburken och grilla hela paketet. Voilà! Lika avancerat som gott.
Det breda genombrottet i Sverige kom i somras men utvecklingspotentialen bland grillfantaster är enorm.
INTERNET
Instagramfilm
25. I slutet av våren var Twitters videotjänst Vine, som lät användarna dela 6-sekundersfilm, det nya heta i sociala-medier-världen. Men när Facebook i slutet av juni inkorporerade video i Instagram-utbudet så var det plötsligt inte så många som brydde sig om Vine längre. Med över 130 miljoner aktiva användare på Instagram har video blivit att räkna med i sommar.
MAT
Kanin som föda
26. Länge har den varit en stapelvara i det spanska köket och på ett fåtal svenska krogmenyer har den också smugits in på sistone. I takt med att jakten på alternativt och mer miljövänligt kött ökar bör kaninen ha en rimlig chans att göra ett jätteskutt på kött-toppen. Det ljusa köttet smakar ungefär som kyckling och beter sig på samma sätt vid tillagning. Varför inte göra en paella med den klassiska kombinationen kanin och sniglar?
NÖJEN
Spel-tv
27. Att titta på när andra spelar dataspel har plötsligt blivit tv-nöje. SVT har i sommar direktsänt Dreamhack med experter som kommenterar minsta speldrag. TV4 har direktsänt svenska e-sportcupens finaler under våren. TV6 vill inte vara värre och har denna helg livesänt e-sporttävlingen The International. "Vi ser ingen gräns för hur stort det här området kan bli inom de närmaste åren", säger Niclas Janson på TV4 Digitala medier.
RESOR
Swim out
28. Att från hotellrummet kunna hoppa direkt ner i bassängen är en av resebranschens hetaste trender i år. En egen utgång till poolen dyker upp på allt fler hotell i chartersammanhang och störst är det i Thailand. En utveckling av swim-out-trenden är att hotellets room service kommer levererad med båt.
MAT
Vegetariskt
29. Det där med "vegetariskt alternativ" på menyer och "köttfri måndag" i hemmen – snart har vi väl kommit förbi det? Inom kort kommer vi inte att särskilt registrera om en maträtt innehåller kött eller fisk eller om den baseras på vegetariska – eller veganska – ingredienser. God och nyttig mat är inte kopplad till döda djur längre. Att äta en måltid med ost eller kikärtor som proteinkälla kommer att bli självklart framöver. Dessutom nödvändigt, om vi ska tro på klimatforskningen.
HÅR
Barberare
30. Skäggtrenden har vuxit sig så stark att flera salonger har börjat erbjuda skäggvård. Även ett ökat intresse bland män för skönhetsprodukter sägs vara en bakomliggande orsak till att det gamla barberaryrket fått ett uppsving. I bland annat London och Stockholm kan män sedan en tid tillbaka få sina skägg trimmade och få en rakning med kniv. Nu har två salonger i Malmö börjat med barberartjänster. Där kan män kombinera hårklippningen med rakning, skäggtrimning och styling.
MILJÖ

Biadoption
31. Biodling i städerna har funnits ett tag och sedan en tid tillbaka går det även att adoptera ett bi. Bland annat erbjuder företaget Bee Urban företag att bli fadder till en bikupa, som ett led i företagens miljöpolicy eller samhällsarbete. I Stockholm kan även privatpersoner adoptera bin i Bee Urbans bikupor för två kronor styck. Anledningen är det de senaste åren kommit rapporter om att bin dör. Nu är adoptionstjänsten snart på väg till Malmö där flera företag har visat intresse för bisysslan.
MAT
Insekter
32. "Hovmästaren! Det är en fluga i min soppa!" Det kan snart vara meningen. Noma har redan serverat myror och gräshoppor på sin restaurang och förra året gavs en holländsk insektskokbok ut. I våras kom FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation med en rapport om att insekter är outnyttjade som livsmedel och foder. De är dessutom miljövänliga. Minst två miljarder människor i delar av Asien, Afrika och Latinamerika äter redan insekter idag, men snart sprids nyttigheterna kanske till tallrikar i andra delar av världen.
MAT
Skogssmaker
33. Hela växten ska tas tillvara och nu även jorden de växter i. Finkrogarna Fäviken i Järpen och Noma i Köpenhamn har använt sig av nordiska skogsprodukter i några år, men nu börjar lavar, mossa och pastöriserad mylla att synas på fler restauranger både i Sverige och utomlands, menar konsumtionsforskaren Sofia Ulver. Detta som en följd av att det nordiska köket är trendsättande. Snart letar sig malen pastöriserad mylla in på tallrikarna i form av smaksättare i de svenska hemmaköken.
HÄLSA
5:2 och VB6
34. Håll dig till 600 kalorier två dagar i veckan, men ät som vanligt övriga fem. Efter ett inslag i Vetenskapens värld i SVT i våras blev 5:2-dieten ett begrepp i var mans mun. I höst kommer ett flertal svenska kokböcker som tar fasta på 5:2. Men redan nu står matskribenterna på kö för att lansera nästa diettrend. Långt fram står amerikanen Mark Bittman med sin VB6-diet, "vegan before six". Före klockan sex äter du bara grönsaker, men på kvällen är det okej med kött. Flexitarian, kallar Bittman det.
MEDIA
Tidningsspotify
35. Tidningsbranschen har länge lidit av samma problem som musikbranschen: konsumenterna har vant sig vid att allt är gratis på internet. Nu kommer lösningarna där läsarna kan välja artiklar ur mängder av tidningar. Samtidigt följer programmet noggrant läsarnas beteende och kan därmed skräddarsy reklam och artikelerbjudanden. Readly och New Issue Media är exempel.
EKONOMI
Gräsrotsfinans i kultursektorn
36. Mikrodonationer, medborgarfinansiering, gräsrotsbidrag. Hypen kring crowdfunding som finansieringsform växer, inte minst inom kultursektorn. Även aktiebaserad crowdfunding är på väg in. Böcker, filmer och vodkasorter har finansierats på detta vis. Ett projekt som lyckats skrapa ihop en halv miljon via Sveriges största crowdfundingsajt är Martin Borgs dokumentärfilm om slöseri med skattepengar. I luften hänger diskussionen: påverkas kulturutbudet?
MEDIA
Från podd till Vlogg
37. 2013 är året då alla började göra egen poddradio. 2014 blir året då alla kommer att börja vlogga. Om podden är en radioversion av bloggen så är vloggen tv-versionen av podden. Antalet svenska Youtube-kanaler växer hela tiden. Spel är det vanligaste temat för de populäraste kanalerna. Nu börjar även andra aktörer ge sig in i mediet. Nystartade svenska webbtvbolaget United Screens har redan rekryterat poddstjärnorna Hanna & Amanda och Alex & Sigge för att locka mainstreampubliken till Youtube.
DRYCK
Alkoholfri öl
38. Inget kunde vara mera ute än en stor stark. Den snabbast växande dryckeskategorin hos Systembolaget är alkoholfritt. Vi vill dricka gott och ofta hellre än starkt och sällan. Vinet ligger fortfarande i topp, men ölbryggerierna satsar hårt.
I höst väljer den trendkänsliga Störtebeker Bernsteinweizen, ett ekologiskt veteöl. Alkoholfria maltdrycker, som Carlsbergs BEO, är inte heller fel.
EKONOMI
Kinesiska shoppare
39. Siffrorna är tydliga: De kinesiska turisterna är svensk turistnärings nya guldkalv. Förutom att detta innebär gott om jobb för guider som kan kinesiska, tänker butikerna som de brukar när en nyrik grupp äntrar en marknad: mer blingbling.
I Sveriges radio gör NK:s biträdande varuhuschef följande analys av den välbärgade kinesiska turistgruppens konsumtionsvanor: "Klockor, juveler, väskor, märkesvaror. Dyrt, mycket dyrt." Fördom eller sanning? Återstår att se.
SPORT
Kustrodd
40. Kustroddare beskriver gärna sporten som roddens svar på mountainbike. Att ro genom havsvågorna ger en känsla av äventyr och kan få pulsen att rusa. Det handlar om människans kamp mot elementen, och kustrodden passar bra in i de senaste årens trender med hårdträning ute i naturen.
Ännu finns bara ett fåtal klubbar, men sporten växer snabbt. Och i svallvågorna kommer nästa trend från England: Bygg din egen kustroddbåt.
NÄRINGSLIV
Ideologi tar fart
41. Först utesluter betaltjänsten Payson köp av sexleksaker av moraliska skäl. Sen byter Pressbyrån namn till Bögbyrån under Stockholm Pride. Ideologiska ställningstaganden blir allt vanligare inom näringslivet, och är en trend som kommer att växa. Lina Thomsgård, grundare av Rättviseförmedlingen, instagrammar:
"Intressant att leva i en tid när företagen, för att vinna över konsumenter, ser en vits med att vara så ideologiska som möjligt /.../ medan de politiska partierna blir allt mer rädda för ideologisk tydlighet."
MUSIK
Albumprat
42. Den strömmade utgåvan av Pet Shop Boys nya album avslutas med ett sjutton minuter långt spår där duon berättar om varje låt, hur de tänkte när de skrev och spelade in dem. Det är de inte ensamma om att göra.
Allt fler skivor ges ut i kommenterade versioner, lite som dvd-filmerna där regissörer och skådespelar pratar samtidigt som man ser filmen.
Men på de kommenterade albumen pratar artisten oftast i ett separat spår, men ibland hör man låtarna svagt i bakgrunden samtidigt.
TEKNIK
3D-skrivare
43. Redan för trettio år sedan byggdes den första printern som kunde "skriva ut" en tredimensionell plastmodell utifrån en digital förlaga.
Men det är inte förrän i år som 3D-skrivarna blivit så billiga att de blivit överkomliga för enskilda konsumenter och privat användning.
Ett företag i Hamburg erbjuder kunden att låta sig bli avscannad och sedan få utprintat en realistisk ministaty av sig själv. Men vill du ha en 15 centimeter hög minikopia av dig själv går det loss på motsvarande 2 000 kronor.
BEFOLKNING
Utvandring allt vanligare
44. Svenskarna flyr landet som aldrig förr. Under de senaste åren har fler lämnat Sverige än under den stora Amerikautvandringens toppår, enligt statistik från SCB. Vart vi tar vägen? Allra flest åker till Norge, kanske för att tjäna en hacka. Många utvandrar till Irak, där en stor andel är återvändare eller har föräldrar födda i landet. Språkmässigt fördelaktiga länder som Danmark, Storbritannien och USA ligger också högt på listan.
LIVSSTIL
Nerkoppling
45. Statusupp-datera om din Facebookfasta. Blogga om din internetfria fritid. Nerkoppling som avkoppling är en trend som tar alltmer plats. Bered dig på mobilfria zoner på kafeer och restauranger framöver. Hur vi hittar balansen i en digilog värld är temat för en av höstens böcker: "Uppkopplad eller avkopplad? Om konsten att verka i en uppkopplad värld" av Micke Darmell.
Lekfulla aktiviteter utan mål eller vuxenlekplatser är en del i samma trend. Uppmaningen "Ut och lek!" gäller nu inte bara barn som fastnat vid skärmarna.
TEKNIK
Smart-tv-racet
46. Nu vill alla vara med och slåss om framtidens tv-tittare där internetbredbandet ersätter antennen och parabolen. I slutet av juli gav sig Google in i matchen med sin Chromecast, en liten pryl som ser ut som ett USB-minne och som via ett trådlöst nätverk kan strömma media från telefonen, datorn eller surfplattan till tv:n, precis som Apple-tv.
Och när Microsofts och Sonys nya respektive spekonsoller Xbox One och Playstation 4 släpps senare i höst är dessa även försedda med smart-tv-funktioner.
LUND
Hyr studentrum
47. Oxford och Cambridge har länge hyrt ut studentbostäder till turister och gästforskare för att kompensera för hyrorna när rummen inte fylls. Efter en mångårig bostadskris där studenter fått tälta i Lundagård kommer nu turen till Lund.
Universitet och bostadsvärdar har gått ihop och satt igång en byggboom med rekordmånga studentbostadsbyggen i år. Samtidigt krymper studentkullarna och regeringen drar in på utbildningsplatser. Snart är det vi som tigger om studenternas överblivna soffor.
INTERNET
USA på väg ut
48. Målet: att slippa de amerikanska nät-jättarna. Efter NSA-skandalen i somras anas tecken på en lite större konsumentmedvetenhet hos internationella nätanvändare. Många frågar exempelvis efter en stor driftsäker gratis mejltjänst med säte i Europa. Finns det någon som skulle kunna ta emot miljontals flyktande europeiska användare från Hotmail och Gmail? Ingen har nog, ännu, den serverkapaciteten. Men alternativ finns så klart. Försök låta bli att googla för att hitta dem bara.
SHOPPING
Pop-up-butiker
49. Tillfälliga butiker, så kallade pop-up-butiker, är en växande trend framförallt i storstäder. De är ett sätt för fastig-hetsägare att fylla tomma lokaler, men används också för att sälja ut begränsade sortiment, marknadsföra nya varumärken, sälja säsongsbundna varor eller ge webbutiker fysisk kontakt med sina kunder. Nya Kvarteret Caroli i Malmö lanserar ett "Pop Up Place" där kunderna utlovas ständigt nya upplevelser. Snart behövs inte ens en lokal. Virtuella pop-up-butiker i offentliga miljöer är redan verklighet.
FAMILJ

Äggfrysning
50. Nu kan kvinnor stoppa den biologiska klockan ett slag. Social äggfrysning lanserades som ett alternativ för ett par år sedan och framöver kan vi vänta oss att det blir betydligt vanligare att kvinnor stoppar äggen i frysen medan de utbildar sig, letar jobb, partner eller vad det månde vara. Ännu är prislappen hög, över 30 000 kronor för en behandling, men när konkurrensen ökar lär troligen fler unga kvinnor göra en insättning hos äggbanken för att öka chanserna att bli förälder när tiden är mogen. 

Trendspanare
Andreas Ekström
Anna Thulin
Anders Johansson
Emma Thörnkvist
Ida Ölmedal
Jonas Gillberg
Jonas Grönlund
Jonas Nyrén
Lena Stadler
Liv Akne Andersson
Maria G Francke
Maria Werner
Maria Widehed
Ulf Törnberg
Sara Håkansson 

Hur bra tror du att vår kristallkula fungerar? Kommentera artikeln. 

Gå till toppen