Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Nu får tonåringen ge vika för gubben

De senaste åren har konstnären och skådespelaren David Wiberg levt både som sig själv och som tonårstjejen Linnea. När han nu fyller fyrtio får hon konkurrens av den pompöse gubben.

På en pall framför tv-kameror sitter en ung tjej med hårt kajalmålade ögon och palestinasjal. Hon tummar på en bok och flackar med blicken. Blundar och drar efter andan.
– Hej, eh, jag heter Linnea, eh, och jag är sexton, eller eh, sjutton kommer jag va när den här boken som jag, eh, har skrivit kommer ut.
Boken Linnea håller i handen heter ”Dagboksanteckningar från ett källarhål” och bygger på konstnären, skådespelaren och komikern David Wibergs scenföreställning med samma namn. För egentligen är det inte alls en tonårstjej som sitter där framför kamerorna. Det är en fyrtioårig man som presenterar sin bok.
Karaktären Linnea hittade David Wiberg på när han tillsammans med humorgruppen Varanteatern skulle uppträda på Arvikafestivalen för tio år sedan. Genom åren har han vidareutvecklat Linnea och förvandlat henne till en komplex karaktär. Hon får symbolisera den osäkerhet som han själv och andra vuxna ofta döljer, eller jobbar bort. Samtidigt skapade han henne med insikten om att han var ute på djupt vatten.
– Det har gjorts en massa hemska kvinnoporträtt med lösbröst och falsettröst. Min ambition var att göra ett porträtt som inte handlar så mycket om kön.
David Wiberg började sin komikerkarriär redan på gymnasiet i Lund, där han träffade de andra medlemmarna i vad som skulle bli humorgruppen Varanteatern. Efter några år med framträdanden i hemstaden kom en förfrågan om ett pilotavsnitt för SVT. Det resulterade i två säsonger av ”Varan-tv”. Samtidigt pluggade han till arkitekt.
– När jag var klar sa alla: Nu måste du välja, arkitekturen eller Varanteatern. Men jag fortsatte att göra allt.
Så har livet fortgått. David Wiberg tycks ha svårt att välja bort sådant han tycker är kul. Idag kan han, förutom skådespelare, komiker och arkitekt, kalla sig författare och illustratör. Men det är främst som konstnär han ser sig själv.
– Jag tecknade mycket när jag var liten, gick på konstskola i London efter gymnasiet och betraktar mig fortfarande som en konstnär som blev komiker.
Med åren har David Wiberg utvecklat en humor som inte nödvändigtvis lockar till skratt. Han roas själv av när ångest och humor tangerar varandra och nämner den amerikanska tv-serien ”Girls”.
– Det är hemskt och roligt på samma gång när någon ljuger för sig själv och man inser vilka enorma proportioner det får. När hela livet ställs på sin spets. Det påminner en om ens egna kval.
För visst har David Wiberg ett mörker inom sig, precis som de flesta människor. Men istället för att motarbeta känslorna använder han sig av dem som en kreativ motor. Det handlar om rädsla för att misslyckas eller att bli ensam och ratad. Och så har han ett stort bekräftelsebehov som han länge inte ville erkänna.
– Nej, det låter självupptaget och inte så fint. Men nu när jag är äldre tänker jag att skit samma, det är ganska töntigt att hymla med det.
Medan tonårstjejen Linnea flackar med blicken och tummar på sina dagboksanteckningar har David Wiberg börjat utforska hennes motsats. Den pompöse gubben som han som ung såg sig vara i femtioårsåldern. En stor konstnär som tar plats. Arbetsnamnet på den kommande föreställningen ”En gubbe dör”, vittnar om att David Wiberg inte längre när samma drömmar.
– Jag har ratat den bilden. Nu har jag en annan moralisk agenda. Jag vill bidra till ett mer rättvist och jämlikt samhälle. Men det finns ändå en förtryckt längtan efter att bli den där gubben.
Om tio år kommer David Wiberg att veta vem han till sist blev. På måndag fyller han fyrtio.

David Wiberg

Gör: Komiker, scenkonstnär, arkitekt, illustratör, skådespelare, författare.
Född: I Lund 1973.
Bor: Sedan 2006 i Stockholm.
Familj: Flickvän Elin Norquist, döttrarna Kajsa och Rut Wiberg Norquist. Mamma Magdalena Wiberg och sex syskon.
Aktuell: Med ”Linneas röst - en kväll i källarhålet”, på Malmöfestivalen den 21 augusti. Spelar ”Dagboksanteckningar från ett källarhål” på Lunds humorfestival den 30 augusti. Med en roll i den kommande långfilmen ”Hundraåringen som klev ut genom ett fönster och försvann”, i regi av Felix Herngren. Fyller 40 år den 19 augusti.
Om att fylla 40: Det känns helt okej. Man inser mer och mer ju äldre man blir. Jag försöker se saker ur andras perspektiv och tror att jag är bättre på det nu än för bara fem år sen.
Skrattar åt: ”Girls”, Grotesco, Varanteatern (”Jag skäms också”) samt Mia och Klara.
Så firar jag: Stillsamt med familjen.
Gå till toppen