Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Färre platser när psykiatrin flyttar

I september flyttar vuxenpsykiatrin med 463 anställda till nya lokaler på Baravägen, i det helrenoverade regionhuset.

”Förr ansågs det lite skumt att bli psykiatriker.” Eva Tuninger, psykiatriöverläkare på psykakuten, har jobbat på S:t Lars i nio år.Bild: Ingemar D Kristiansen
En stor förändring är att det blir enskilda rum för alla patienter i det nya sjukhuset.
– Det blir jobbigare för personalen med tanke på bevakningen, men en stor fördel för patienterna, säger Eva Tuninger, psykiatriöverläkare på psykakuten.
Från S:t Lars flyttar ungefär 350 anställda. Öppenvården och slutenvården samlas under samma tak och det ska underlätta samarbetet.
Men flytten innebär också färre vårdplatser.
– Det ligger på gränsen nu, säger Eva Tuninger.
Psykiatrin i Lund går från 128 vårdplatser till 115.
– Det beslutades för flera år sedan att det bedömdes vara tillräckligt, säger Bodil Gervind, som är verksamhetschef för vuxenpsykiatrin.
Eva Tuninger har under sina fyrtio år i psykiatrin upplevt många förändringar, framför allt har synen på psykiatrin blivit mindre tabubelagd och det omfattar även dem som har det som sitt yrke.
– Förr ansågs det lite skumt att bli psykiatriker, säger Eva Tuninger.
Psykiska sjukdomar betraktas inte som något konstigt längre.
– Nu är det nästan inne att ha depression.
Nya antipsykotiska och antidepressiva mediciner med mindre biverkningar används allt mer. Längre terapeutiska behandlingar är inte lika vanliga längre.
– Det går mot kortare och effektivare metoder som kognitiv beteendeterapi.
Psykakuten tar hand om ett tjugotal patienter om dagen.
– Det har kommit nya patientkategorier på missbrukssidan med nätdroger och andra droger som leder till psykoser. Självskadebeteendet har också ökat.
Många yngre har stora problem.
– Antalet självmord har minskat i Sverige, men i gruppen unga vuxna har självmordstalen relativt sett ökat något. Det finns andra förväntningar i dag och på nätet är det lätt att jämföra sig med folk överallt. Många känner sig misslyckade när de inte uppnår sina mål.
Det finns de som kommer till psykakuten för att de gjort slut med sin partner. Eva Tuninger säger att det ibland finns orimliga förväntningar på den hjälp som finns att få, även när det gäller de riktigt sjuka.
– Det finns dödliga sjukdomar även inom psykiatrin, djupa depressioner och psykoser kan vara livshotande tillstånd.

Kända patienter

Konstnären Carl Fredrik Hill (1849–1911) vårdades ett tag för hallucinationer och förföljelsemani på Lunds hospital, men efter protester mot behandlingen vårdades han i hemmet hos modern och en syster i nära 28 år, fram till sin död.
Författaren och översättaren Eric Hermelin (1860–1944) var intagen på S:t Lars från 1909 fram till sin död 1944. Här gjorde han de flesta av sina översättningar av framför allt persisk sufisk poesi.
Gå till toppen