Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fyra fall kan vara hedersbrott

Unga tjejer uppmanas att ta livet av sig efter att ha kränkt sina familjers heder. Fler stödföreningar vittnar om hur flickor pressas till att hoppa från balkonger.

Här på Docentgatan i Hermodsdal har två unga flickor fallit från balkonger. En 16-åring dog 2008. Ärendet ledde aldrig till åtal. I augusti i år föll ännu en flicka från en balkong i området. Flickan som bara är tretton år överlevde fallet. Polisen misstänker att ett hedersmotiv ligger bakom.Bild: Foto: Åsa Sjöström
Sedan 2006 har drygt ett tiotal unga tjejer dött efter att ha fallit från balkonger i Sverige. Polisen har misstänkt att hedersmotiv ligger bakom, men har inte lyckats driva ett enda av fallen till åtal. Det har Sveriges Radios Kaliber berättat om i flera program.
Den senaste tiden har två nya fall skett i Malmö. Polisen och åklagaren Ulrika Rogland som driver fallen misstänker återigen att hedersmotiv kan ligga bakom.
– Det svåra i de här fallen är att det finns ett kollektiv. Målsäganden vill inte berätta. Vittnen vill inte berätta. Ingen vill berätta vad som har hänt, säger åklagare Ulrika Rogland.
Under åren har det funnits uppgifter om att unga tjejer i hederskonflikter tagit livet av sig efter att ha drivits på av sina familjer och släktingar. Många gånger har det skett genom att hoppa ut från balkonger. Men det har också handlat om dödliga doser sömntabletter, hopp framför tåg eller andra sätt att begå självmord.
Enligt polisen är det här en form av hedersmord där familjerna har klarat sig undan straff, eftersom det ser ut som självmord.
Det som gör att de två senaste fallen i Malmö liknar andra fall är att det har funnits familjemedlemmar eller släkt i lägenheterna. Enligt polisen händer det nästan aldrig att någon tar livet av sig självmant när andra är närvarande. Självmord är något som sker i ensamhet.
Sydsvenskan har kontaktat de flesta stödboenden som finns i Malmö och som inriktat sig på personer som hamnat i hederskonflikter. Samtliga uppger att de hört historier från både tjejer och killar om hur de uppmanats att ta sina liv efter att familjerna anser att de vanhedrats.
– Det här förtrycket pågår under en lång tid. Tjejerna kränks och det är först i ett senare skede som de uppmanas att ta livet av sig, berättar föreningen FemCenters vice ordförande.
På FemCenter driver man ett stödboende för kvinnor som på olika sätt utsatts för hedersförtryck. Just nu har man plats för sex kvinnor som flytt från familj och släkt.
– De får höra att de inte är värda att leva. Att det hade varit bättre om de tar livet av sig. Deras familjer kan säga: "så slipper vi göra det".
– På olika sätt har de här tjejerna brutit mot familjens och släktens normer och värderingar. Det kan till exempel handla om att man haft en pojkvän som inte godkänts av släkten, säger FemCenters vice ordförande.
På det skyddade boendet som föreningen Tänk Om! öppnade i höstas finns det fyra fasta platser. Men trycket har varit hårt och platserna har hela tiden varit upptagna. Enligt stödföreningarna är det inte ovanligt att tjejerna efter den tid de levt gömda återvänder till sina familjer. Särskild de som är yngre.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen