Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gonza gör hiphopmusikal

I Malmö har arbetet med en hiphopmusikal just inletts, med Gonza Blatteskånska som initiativtagare.
Fyra av Malmös stora kulturinstitutioner medverkar, i ett unikt samarbete.

Gonza Blatteskånska är initiativtagare till projeket ”Staden i mina drömmar”.Bild: David Neman
”Staden i mina drömmar” kallas projektet som ska mynna ut i en hiphopmusikal med premiär hösten 2015. Musikalen ska bygga på berättelser från Malmös ungdomar.
– Just nu har arbetet inletts med att samla in berättelser bland unga Malmöbor om hur det är att leva i Malmö. För mig är hiphopmusikalen ett verktyg för att kunna åstadkomma en kreativ frizon där Malmös unga, inte minst i de utsatta områdena, får skapa någonting tillsammans med de offentliga institutionerna, säger projektledaren Lasse Flygare.
– Jag hoppas att det här kan resultera i en vitbok, en metod som ska kunna användas inom andra förvaltningar i arbetet med ungdomar.
Initiativet till ”Staden i mina drömmar” kom från artisten Gonzalo ”Gonza Blatteskånska” Del Rio som tog kontakt med ABF för att få hjälp att driva projektet. ABF sökte pengar från Allmänna arvsfonden som går in med 1,3 miljoner under det första året.
– Det är de ungas idéer – både när det gäller musik, dans och text – som är centrala. Men de kommer att få hjälp av proffs från institutionerna, säger Lasse Flygare.
I ett unikt samarbete medverkar fyra av Malmös kulturinstitutioner – Malmö opera, Skånes Dansteater, Malmö stadsteater och Malmö symfoniorkester – i projektet.
Lars Fembro, projektledare och skådespelare vid Operaverkstan, ska skriva manus tillsammans med en grupp ungdomar. Och dansaren och koreografen Melody Putu på Skånes Dansteater kommer att finnas med som koreograf.
Vad Malmö stadsteater och Malmö Symfoniorkester ska göra är än så länge oklart:
– Vi får se vilka behov som dyker upp. Kanske tar vi hjälp av en scenograf från stadsteatern, kanske behöver vi stråkar från MSO till musiken. Det här är en resa som inte kan vara förutbestämd, säger Lasse Flygare.
Kulturinstitutionerna kommer också att bjuda in ungdomarna till studiebesök och repetitioner för att ge dem en inblick i hur man producerar en föreställning.
Hösten 2015 blir det premiär på Skånes Dansteaters scen och sedan är det tänkt att föreställningen ska åka på turné.
Gå till toppen