Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skolstarten fick ske i bibliotek

Höstens undervisning är igång för Hyllie skolas elever. Men inte i deras vanliga skolbyggnad, och inte heller i de paviljonger som skulle stå klara. Utan i ett bibliotek och en scoutlokal.

Bild: Foto: Åsa Sjöström
Under veckan har Sydsvenskan berättat om Broskolans elever som står utan sina paviljonger och om den dåliga miljön på Örtagårdsskolan, som delvis har fått stänga.
Och exemplen på skolor som har haft problem inför skolstart är fler.
Hyllie skolas vanliga lokaler ska under hösten renoveras invändigt och eleverna ska hålla till i två paviljonger på Djupadalsskolans skolgård. Men i måndags började skolan och paviljongerna är ännu inte klara för inflyttning.
– Det har varit vårt önskemål att de skulle stå klara till skolstart, men det är ingen stor grej, säger Djupadalsskolans rektor Christina Sinfelt.
Paviljongerna ska i stället stå klara på måndag nästa vecka. Totalt berörs 40 elever. En årskull andraklassare får under veckan hålla till i skolbiblioteket och en årskull tredjeklassare får undervisning i en lokal som normalt sett hyrs ut till scouterna, men nu har fått inredas för att fungera som klassrum.
Rektor Christina Sinfelt tycker att det är tur att det handlar om den första skolveckan.
– I måndags hade vi upprop och under torsdagen är vi utomhus hela dagen, så det påverkar egentligen bara eleverna under tre dagar, säger hon.
Men även om det är under kort tid så innebär den sena inflyttningen att eleverna har tillfälliga klassrum och inte får se sina lärare fullt så mycket.
I en av de flyttkartongfyllda paviljongerna möter vi Susann Ahlcrona, klasslärare för treorna, som håller på att packa upp. Under de timmar som klasslärarna lägger på att få i ordning paviljongerna är det i stället skolans specialpedagoger som får vara med barnen.
– Men vi är en liten skola så barnen känner pedagogerna, det är inga nya ansikten, och vi har talat om för dem i förväg vad som ska hända, säger Susann Ahlcrona.
Gå till toppen