Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Konkurs hotar skånska friskolor

Var fjärde bolag som driver privata gymnasier i Sverige går med förlust.
Enligt kreditupplysningscentralen UC löper flera skolor i Skåne "mycket hög risk" att gå i konkurs - däribland Praktiska och PPS, som bland annat driver Cybergymnasiet i Malmö.

I maj gick en av landets största friskolekoncerner i konkurs: JB Education med 10 000 elever och 1 600 lärare i ett trettiotal skolor - ägt av det danska riskkapitalbolaget Axcel.
Nu varnar UC för fler friskolekonkurser.
- En del av de skolföretag vi har granskat går bra. Men många har det väldigt besvärligt, säger Roland Sigbladh, marknadschef på UC.
UC har utgått från Skolinspektionens lista över de 180 aktiebolag som har tillstånd att driva gymnasier i Sverige.
Efter en granskning av bolagens bokslut har UC analyserat skolornas ekonomiska förutsättningar att klara sig på den allt tuffare skolmarknaden. Bolagen har indelats i fem riskklasser. Bland dem som löper "mycket hög risk" att gå i konkurs finns sex skolbolag med verksamhet i Skåne:
x Praktiska i Sverige med skolor i Malmö, Helsingborg, Kristianstad och Ystad.
x PPS Power Planning System, som bland annat driver Cybergymnasiet i Malmö.
x Framtidspedagogen i Höör.
x Hörby Yrkesgymnasium.
x Drottning Blankas gymnasieskola i Malmö och Lund.
x TAU Learning i Malmö. 
Både Praktiska och PPS tillhör landets största friskolekoncerner.
På PPS skolor går 3 600 elever. Ägare är det internationella riskkapitalbolaget Riverside. I fjor gjorde skolbolaget en förlust på 29 miljoner kronor.
Praktiska med 5 000 elever ägs av det norska riskkapitalbolaget FSN Capital. I det senaste bokslutet redovisade bolaget en förlust på 27 miljoner kronor.
Men Ewa le Grand, rektor på Praktiska i Malmö, försäkrar att hennes skola åtminstone inte har några ekonomiska problem.
- Min skola går ihop ekonomiskt. I år har vi åttio nya elever som börjar första årskursen och det är fler än i fjor.
Efter den senaste tidens uppståndelse kring konkursen i JB Education har företagsledningarna i både Praktiska och PPS sett sig föranlåtna att skicka ut pressmeddelanden där de försäkrar att det inte råder någon kris.
Förlusten i Praktiska under 2012 beror på att bolaget drog på sig merkostnader i samband med att åtta skolor avvecklades. Under första halvåret 2013 är siffrorna åter svarta, försäkrar ledningen.
PPS har under året fått ett kapitaltillskott på 100 miljoner kronor från ägaren Riverside, uppger vd:n Marlene Terkowsky. Det ska nu "möjliggöra en satsning på ökad kvalitet och en utveckling av skolornas verksamhet".
Enligt UC:s rapport har friskolornas ekonomi överlag försämrats drastiskt på senare år - och risken för konkurs ökat.
Under 2012 gjorde 75 procent av de analyserade bolagen en sammanlagd vinst på 151 miljoner kronor. 25 procent av företagen gick med förlust.
Förklaringen till den försämrade ekonomin är främst en överetablering av skolor och sviktande elevunderlag. I år börjar 20 000 färre unga gymnasiet i Sverige jämfört med för bara tre år sen.
- Långt ifrån alla täljer guld i skolbranschen, säger Roland Sigbladh.
Gå till toppen