Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny klassresa för kvarteret

I morgon invigs nya köpcentret Kv Caroli. Det innebär en modern cityhandel i en småskalig miljö med en historisk utställning om de medeltida kvarteren som skövlades för lite drygt fyrtio år sedan.

Butiksinnehavarna har mycket att göra under dagarna före invigningen av Kv Caroli, Malmös nyaste köpcentrum.Bild: Foto: Ola Nilsson
När det gamla köpcentret Caroli City skulle stöpas om tog ägaren Profi ett nytt grepp. Reklamgurun Hans Brindfors och reklambyrån Guts & Glory kom med koncepten, att vända på steken. Det vill säga att låta det förflutna lyfta en nysatsning på cityhandeln.
Tanken är att fylla den tomhet som uppstod då man för över fyrtio år sedan rev fem medeltida kvarter, fulla med småbutiker och hantverkare.
Interiört kan miljön liknas vid ett gammaldags och småskaligt gatmönster med gränder och torg. Man har öppnat fasaden mot Caroli Kyrkplan och Rundelsgatan, med kaféer, restauranger och uteserveringar.
Butikerna erbjuder bland annat klädesmärken som inte funnits tidigare i Malmö. Det kommer att finnas både jaktutrustning, cykelkläder och möjligheter för lokala designers att sälja sina kläder. Och så har man satsat på maten. I september öppnar stockholmska Köttbaren.
– Vi har tänkt på ett annorlunda sätt, istället för att försöka få med allt, satsar vi på det som är lite eget, berättar Maria Hall-Person, centrumledare för Kv Caroli.
På vilket sätt man kommer att kunna utnyttja den avkristnade Caroli kyrka är ännu oklart.
– Vi har våra tankar men de ska förankras av länsstyrelsen, säger Staffan Olsson från Profi.
Klart är i vart fall att det finns en viss ödmjukhet inför det gamla.
I samband med invigningen i helgen har föreningen Virtuella historiska modeller engagerats för att visa hur kvarteren såg ut förr. Hundra år gamla bilder varvas med nutida som får kontrastera en projicerad visualisering av hur kvarteren – som då låg i Malmös utkant – såg ut på sent 1600-tal. Genom en tio minuter lång projektion får åskådaren sväva genom kvarteren och längs gatorna, där ibland den försvunna delen av Grönegatan.
Vid denna tidpunkt fanns ännu inte Jerusalemsgatan men väl två hus som är oss ännu idag bekanta, nämligen de Diedenska och Thottska husen på Östergatan. Det var ytterst nära att även de blev till fyllningsmassa i hamnen.
Det var storbyggmästaren Hugo Åberg som efter bygget av Kronprinsen tog initiativet till en sanering av kvarteren. Området ansågs 1967 som förslummade efter år av eftersatt omsorg. I samarbete med stadens myndigheter kunde Skånska Cementgjuteriet genomföra bygget. Ur rivningsdammet reste sig komplexet Caroli City 1973. Idén var att återge centrala Malmö den attraktionskraft man tappat vid utflyttningar till för- och närorter. Effekten blev snarare den motsatta.
Ingreppet i den medeltida stadsbilden möttes den gången av tystnad, med undantag för några museimänniskor och några enstaka journalister som försökte skapa opinion. Idag betraktas rivningen som det största misstaget som skett i Malmös bebyggelsehistoria.
Nu vill ledningen för det nya köpcentrumet skriva ett nytt kapitel i kvarteret Carolus historia.
Kv Caroli invigs idag fredag med musikunderhållning och tårtkalas. Den historiska utställningen pågår under helgen och minst en månad framöver.

Vad tror du om det nya köpcentret? Kan det stå sig i den hårda konkurrensen? Kommentera artikeln. 

VHM

Virtuella historiska modeller (VHM) visualiserar miljöer i CAD och 3D och har ett nära samarbete med Lunds tekniska högskolas Virtual Reality Lab.
VHM är ett arbetsmarknadsprojekt som startade 2003, lades ner 2007 och startade om 2009.

Kv Caroli

Vid invigningen nyöppnar den sista delen av köpcentret, den delen som vetter mot Östergatan. Nya butiker är bland annat Headspot, Kicks, Lekia, Mobilizera, Pop Up Place, Choco Mania, Woods Wardrobe och Hamrelius Bokhandel. Bianchi Café & Cycles öppnar i slutet av september. Då öppnar också restaurangkonceptet Köttbaren vid "mattorget".

Invigningen

Fredag: Johan Reis på flygel kl. 12.00 och 13.00, Miriam Aïda kl. 16.30 och 17.30 samt Cupcakes Crew Rydbergs Dance Academy kl. 17.00 och 18.00.Lördag: Magnus Tingsek kl. 12.00 och 13.30, Helt Off kl. 14.00 och 15.00.Söndag: Vindla Stråkkvartett kl. 12.00 och kl. 13.30, Cupcakes Crew Rydbergs Dance Academy kl. 14.00 och kl. 15.00.I utställningslokalen kommer Malmökännaren Sven Rosborn att (fredag och lördag, kl 10 till 13) berätta om områdets historia, om några häxor som bodde i området och brändes på bål.
Gå till toppen