Ekonomi

Skånsk säkerhet lockar

Säkerhetsbranschen växer, men företagen söker idag oftare datatekniker än väktare. Den här veckan öppnar en ny spelare kontor i Malmö.

Öresundsbron och Malmö Live bevakas redan av Mindmancer. Tanken är företagets övervakningssystemska hålla koll på betydligt fler platser i Skåne framöverBild: Arkivfoto: Stig-Åke Jönsson
– Det finns en snabb tillväxt av larm och kamerasystem som bygger på ny teknik, eftersom de tekniska lösningarna blivit bättre och billigare än tidigare, säger Mikael Johansson, kommunikationschef på Säkerhetsbranschen.
Samtidigt understryker han att teknikskiftet som pågår i branschen inte hotar sysselsättningen för de traditionella väktarna.
– De blir inte arbetslösa. Någon måste ju rycka ut och kontrollera vad som hänt när larmet går. Hela tiden blir det mer egendom som ska skyddas, förklarar han.
Det finns för närvarande 103 företag i Skåne registrerade för att syssla med säkerhetssystem och säkerhetsverksamhet. De allra flesta är enmansföretag eller småfirmor med få anställda.
I går öppnade Göteborgsbolaget Mindmancer ett Skånekontor i Malmö. Företaget har ett ursprung i forskning vid Chalmers och sedan starten 2006 ligger tillväxten på flera hundra procent per år.
Mindmancer är ett typiskt exempel på den nya typen av teknikföretag som har stora framgångar i säkerhetsbranschen. Bolaget arbetar med vad de kallar "intelligenta övervakningskameror" där avancerad videoanalys ska underlätta arbetet vid bland annat larmcentraler som använder bolagets teknik.
– Tanken med våra system är att kameraövervakningen först och främst ska fungera förebyggande. Istället för att spela in brott på ett videoband ska våra tjänster kunna förhindra brott, säger David Giaina, marknadschef på Mindmancer.
En styrka med bolagets tjänst är bland annat att videoupptagningarna i stor utsträckning lyckas sålla bort falsklarm.
– Vi kan skilja på om det är en människa som befinner sig på en olämplig plats eller om det är ett djur, ett löv eller något annat som rör sig där en uttryckning inte är nödvändig, Falsklarm är en stor kostnad i branschen, säger David Giaina.
Andra skillnader mellan Mindmancers system och traditionell kameraövervakning är att bolagets videoanalys anonymiserar de människor som fångas i kameran samt att enbart en kort stund av bildmaterialet sparas.
– Vi vill syssla med det vi kallar mjuk bevakning där vi först och främst jobbar preventivt, säger David Giaina.
Strategin har gjort att Mindmancer bland annat sålt sin tjänst till många skolor. Anonymiseringen innebär att det inte krävs tillstånd på samma vis som vid traditionell kameraövervakning.
– Länsstyrelserna har ofta en restriktiv inställning till inspelning. Teknik där skolor kan få ner skadegörelsen utan att behöva tillstånd för kameraövervakning väcker intresse, säger Mikael Johansson.
I Sydvästskåne har Mindmancer redan två stora kunder i form av Öresundsbrokonsortiet och bygget av Malmös nya konserthus, Malmö Live. På Öresundsbron har väktare som går ronder bytts ut mot ett system som främst bygger på automatiserad kamerabevakning.
Det nya kontoret i Malmö kommer till en början enbart att bemannas av en säljare.
– Skåne är spännande för oss. Här tar vi vårt nästa steg efter Västra Götaland och Stockholm, säger David Giaina.

Säkerhetsbranschen växer stadigt

• Det finns närmare 700 företag i Sverige som arbetar med bevakning och säkerhetsfrågor. Knappt hälften av dem sysslar med bevakning via väktare eller ordningsvakter, en verksamhet som kräver tillstånd från länsstyrelsen.
• Närmare 400 företag sysslar med säkerhetsarbete som inte kräver något särskilt tillstånd.
• I Skåne ökade antalet bevakningsföretag med tillstånd från länsstyrelsen från 25 till 31 mellan 2010 och 2012, motsvarande 25 procent. I år har ytterligare tre ansökningar kommit in till Länsstyrelsen.

Mindmancer en snabbväxare

• Säkerhetsbolaget Mindmancer grundades 2006 av två forskare vid Chalmers tekniska högskola med affärsidén att ersätta mänskliga väktare på rond med robotar.
• Bolagets omsättning har sedan dess ökat kraftigt år från år till 18,2 miljoner kronor 2012, samtidigt som antalet anställda vuxit från fyra till arton personer. Förutom i Sverige har bolaget kunder i Norge, Danmark, Finland och Polen.
• Mindmancer siktar på en börsnotering på Nasdaq samt OMX First North med teckningsperiod i början av nästa månad.
Gå till toppen