Ekonomi

"Tillåt dig att ha riktigt tråkigt"

Idag är det trendigt att vara upptagen.
– Våga bryt trenden och tillåt dig att ha riktigt tråkigt, uppmanade Denise Jacobs, som menar att tristessen öppnar för kreativitet.

Kreativitetsevengelisten Denise Jacobs besökte Malmö och The Conference.Bild: Foto: Linda Axelsson
Denise Jacobs från Miami beskriver sig själv som kreativitetsevangelist. Under sin föreläsning tidigare under dagen talade hon om vikten av att vara uttråkad.
– När var du senast riktigt kreativt uttråkad? frågade Andreas Ekström, Sydsvenskans intervjuare.
– På en tågresa mellan Amsterdam och Zürich. Jag tillät mig själv att ha jättetråkigt och tittade bara ut genom fönstret, sa Jacobs.
Enligt henne finns det ett starkt socialt stigma kring att vara uttråkad. Det är trendigt att vara upptagen och ger social status att inte ha tid över att vara social.
– Jag var ute och gick nyligen när jag såg något märkligt. Ett helt kvarter där alla människor var upptagna med sina mobiltelefoner. Ironiskt nog blir vi svältfödda på interaktion med andra online, eftersom vi är ensamma och undviker kontakt i verkliga livet.
Kreativ blir du däremot inte enbart genom att vara uttråkad, poängterade Denise Jacobs.
– Kreativitet handlar om att göra, det vill säga att skapa något som inte fanns tidigare. Att tillåta sig att bli uttråkad handlar om att skapa ett utrymme för den processen.
Gå till toppen