Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Dansk festival rör om i grytan

Matfestivalen må ha flera evenemang som kostar skjortan, men allt är inte svindyrt. I år bjuder Byen på socialt dinerande och gatumat i kvadrat.

Papptallriken som Bjorn Shen serverar rå fisksallad på är fykantig. Gatumatmarknaden med singaporiansk mat på Vesterbro torg ska just dra igång, men Bjorn Shen är lugnet själv och skojar om att han är döpt efter Björn Borg, eller kanske han från Abba.
– Fast jag kan varken sjunga eller spela tennis, men laga mat, det kan jag. Det är som att cykla, säger den unge kocken från restaurang Artichoke i Singapore.
Han är en av fyra kockar som valts ut i en tävling om den bästa gatumatsrätten i hemlandet. Nu står landets kockstjärnskott i den danska eftermiddagssolen och serverar assam-kryddade räkor, fiskcurry, kyckling med ris och något som heter Roti John.
– Vad är det, undrar en vresig röst när kock Devagi Sanmugan förklarar:
– När engelsmännen kom till Singapore ville de ha vitt bröd som hemma. Då skapades den här frukostsmörgåsen som är stekt ägg med lite köttfärs och kryddor på, i ett vitt bröd, toppat med pickles och en svartpepparsås.
Vresrösten verkar inte imponerad och går därifrån. Men efter att ha skrivit tjugo kokböcker så vet Devagi Sanmugan vad hon pratar om.
– I Singapore finns inte en mattradition, utan flera. Hela landet är en mix av influenser från Indien, Malaysia, Kina och resten av världen.
Ranita Sundra på det singaporianska turistrådet berättar att det spretiga köket har fler likheter med det danska.
Bröd, fläsk och fett är inte bara danskarna förunnat.
– En rätt är till exempel fläsk nerstoppat i en vit brödbulle. Vi äter dygnet runt och älskar mat, och vi har haft en snabb utveckling med många nya restauranger de senaste åren, säger hon.
Mitt på torget tuggar Magnus Gröntoft sitt ris med kyckling och chilisås. Han jobbar på att framhäva våra nordiska kök i Nordiska ministerrådets regi, under programmet ”Ny nordisk mat”.
Även om han tycker att den lilla mattallriken han håller i var lite väl dyr, femtio kronor, så ser han positivt på att det erbjuds gatumat på festivalen i år.
– Förut har det varit mycket fokus på att dansk mat är Noma och annan fine dining, men nu börjar det komma ner på en nivå som man vill ha det på, säger han och framhäver att det är viktigt att det finns bra snabbmat i våra städer.
– Nu börjar det finnas intresse för så kallade food trucks, matvagnar, i Sverige också. Det största problemet brukar vara kommunernas gatukontor. Det skulle kunna göra mycket för folkhälsan om vi fick bättre utbud på gatorna.
Ett annat stort tema på Copenhagen cooking är social dining, socialt ätande. Vid kajakklubben på Børskajen har det dukats upp långbord med sill och snaps till frokost. På tallriken ligger kex och ost till dessert, men Suzi Christofferson försäkrar att den heminlagda sillen som föregick var utmärkt. Här på kajen kommer det att dukas upp till ännu mera fiskfest om kvällarna, alltmedan kajakerna övar eskimåsvängar framför näsan på middagsfolket.
Och det sociala ätandet ska pågå veckan ut.
På söndag ska Suzi Christofferson gästa ett kafferep med fjorton sorters kakor i riktig Sønderlandstradition i Bibliotekshaven. Väninnan Louise Krarup ska gå på kräftkalas på Tivoli, där elva restauranger dukar upp till skiva hela veckan.
– Jag har ätit kräftor förut men inte på ett kalas som ni har det i Sverige, det verkar skoj, säger hon.

5 tips under festivalen

1 Äta som en kung.
Nu har du chansen. Idag, lördag, mellan klockan 12 och 17 står det kungliga köket i källarvalven under Christinsborgs slott öppet för allmänheten. Guider berättar historier och det lagas mat i gamla kopparkastruller.
2 Tapas i tornet.
I det lustiga tornet på Knippelsbro, mellan Slottsholmen och Christianshavn, kan du avnjuta tapas och vin varje dag fram till den 31 augusti. Tre sittningar per kväll.
3 Fisk för barn.
Trött på att truga med torsken? Denna och nästa helg kan barn prova på att laga egna fiskrätter på Fisketorvet när det ordnas matlagningskurs för de mindre.
4 Grötrisotto.
På söndag går det första världsmästerskapet i risotto någonsin av stapeln. Restaurangen Grød står bakom tävlingen som hålls på Torvehallerne mellan 12 och 18.
5 Bunkermys.
Finmiddag och vin på ovanliga ställen – det är popup-restaurangen Wine & Grubs melodi. Var maten serveras avslöjas först efter anmälan, men att det blir krigsromantik under jord är ingen hemlighet.
Fullständigt program på www.copenhagencooking.com
Gå till toppen