Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mer D-vitamin förespråkas i nya kostråden

Nordbor får för lite D-vitamin. När nya vetenskapliga näringsrekommendationer offentliggörs i höst kommer nivån för rekommenderat dagligt intag att höjas från 7,5 till 10 mikrogram.
Livsmedelsverket funderar redan nu över nya livsmedel att berika.

– Vi har sedan lång tid en låg obligatorisk berikning i lätt- och mellanmjölk och margarin. Men nu ska vi se över nivåerna på berikningen, om fler livsmedel ska D-vitaminberikas och om kostråden ska ändras, säger Irene Mattisson, biträdande avdelningschef på Livsmedelsverket.
– Fisk är en bra källa till D-vitamin, det kan vi bli tydligare med.
En nordisk expertgrupp arbetar sedan ett par år med att se över dagens nästan tio år gamla kost- och näringsrekommendationer. Gruppen tittar främst på områden där det har kommit nya vetenskapliga rön, exempelvis om fett och kolhydrater, protein, kalcium, folsyra, D-vitamin och järn.
De nya näringsrekommendationerna blir offentliga i höst. Men redan nu står det klart att experterna vill höja det rekommenderade intaget av D-vitamin för alla nordbor mellan 2 och 60 år.
– Höjningen av D-vitaminråden är nog den tydligaste förändringen när det gäller näringsämnen, säger Irene Mattisson, som arbetar med risk- och nyttovärderingar med mat och sitter i styrgruppen för de nya kostråden.
I Danmark, där man är mycket restriktiv med att berika mat, kommer det att få stora konsekvenser. Redan idag uppskattar Fødevarestyrelsen att 9 av 10 danskar inte ens får i sig 7,5 mikrogram D-vitamin om dagen. Där har regeringen redan gett direktiv om att skyndsamt utreda berikning och nya kostråd.
Sverige rekommenderar redan att barn under 2 år, gravida och personer över 60 år får i sig 10 mikrogram D-vitamin per dag, småbarnen i form av D-droppar. I än mer solfattiga Finland höjdes 2011 rekommendationen till 10 mikrogram för barn ända upp till 18 års ålder.
I Sverige saknas breda studier om D-vitaminbrist hos vuxna, det finns bara om barn. Och hos dem var nivåerna generellt inte alarmerande.
I samband med en stor matvaneundersökning härom året gjordes mätningar av blodvärden som nu bearbetas av Livsmedelsverket.
– Resultaten får styra våra åtgärder. Det kan vara så att vi ska rikta nya råd till vissa utsatta grupper, säger Irene Mattisson.
De nya näringsrekommendationerna, som presenteras i oktober, är också mindre strikta i fråga om mängden kolhydrater och fett man bör äta och understryker istället vikten av rätt kvalitet.
– Vi har redan råd om fullkorn och omättade fetter, men de kommer att betonas. Och att det är viktigt med helheten – inte den här fixeringen vid ett näringsämne som det har varit i debatten, säger Irene Mattisson.

D-vitamin

Solens strålar är den viktigaste D-vitaminkällan. Under sommaren lagras vitaminen i kroppen och täcker en del av behovet under vintern.
D-vitamin i mat finns rikligt i fet fisk som lax, sill och makrill, i berikade mejeriprodukter och i ägg och kött.
D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Brist kan leda till benskörhet, forskning pekar på samband även med andra sjukdomar.
Källa: Livsmedelsverket
Gå till toppen