Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mer D-vitamin förespråkas i nya kostråden

Nordbor får för lite D-vitamin. När nya vetenskapliga näringsrekommendationer offentliggörs i höst kommer nivån för rekommenderat dagligt intag att höjas från 7,5 till 10 mikrogram.
Livsmedelsverket funderar redan nu över nya livsmedel att berika.

– Vi har sedan lång tid en låg obligatorisk berikning i lätt- och mellanmjölk och margarin. Men nu ska vi se över nivåerna på berikningen, om fler livsmedel ska D-vitaminberikas och om kostråden ska ändras, säger Irene Mattisson, biträdande avdelningschef på Livsmedelsverket.
– Fisk är en bra källa till D-vitamin, det kan vi bli tydligare med.
En nordisk expertgrupp arbetar sedan ett par år med att se över dagens nästan tio år gamla kost- och näringsrekommendationer. Gruppen tittar främst på områden där det har kommit nya vetenskapliga rön, exempelvis om fett och kolhydrater, protein, kalcium, folsyra, D-vitamin och järn.
De nya näringsrekommendationerna blir offentliga i höst. Men redan nu står det klart att experterna vill höja det rekommenderade intaget av D-vitamin för alla nordbor mellan 2 och 60 år.
– Höjningen av D-vitaminråden är nog den tydligaste förändringen när det gäller näringsämnen, säger Irene Mattisson, som arbetar med risk- och nyttovärderingar med mat och sitter i styrgruppen för de nya kostråden.
I Danmark, där man är mycket restriktiv med att berika mat, kommer det att få stora konsekvenser. Redan idag uppskattar Fødevarestyrelsen att 9 av 10 danskar inte ens får i sig 7,5 mikrogram D-vitamin om dagen. Där har regeringen redan gett direktiv om att skyndsamt utreda berikning och nya kostråd.
Sverige rekommenderar redan att barn under 2 år, gravida och personer över 60 år får i sig 10 mikrogram D-vitamin per dag, småbarnen i form av D-droppar. I än mer solfattiga Finland höjdes 2011 rekommendationen till 10 mikrogram för barn ända upp till 18 års ålder.
I Sverige saknas breda studier om D-vitaminbrist hos vuxna, det finns bara om barn. Och hos dem var nivåerna generellt inte alarmerande.
I samband med en stor matvaneundersökning härom året gjordes mätningar av blodvärden som nu bearbetas av Livsmedelsverket.
– Resultaten får styra våra åtgärder. Det kan vara så att vi ska rikta nya råd till vissa utsatta grupper, säger Irene Mattisson.
De nya näringsrekommendationerna, som presenteras i oktober, är också mindre strikta i fråga om mängden kolhydrater och fett man bör äta och understryker istället vikten av rätt kvalitet.
– Vi har redan råd om fullkorn och omättade fetter, men de kommer att betonas. Och att det är viktigt med helheten – inte den här fixeringen vid ett näringsämne som det har varit i debatten, säger Irene Mattisson.

D-vitamin

Solens strålar är den viktigaste D-vitaminkällan. Under sommaren lagras vitaminen i kroppen och täcker en del av behovet under vintern.
D-vitamin i mat finns rikligt i fet fisk som lax, sill och makrill, i berikade mejeriprodukter och i ägg och kött.
D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Brist kan leda till benskörhet, forskning pekar på samband även med andra sjukdomar.
Källa: Livsmedelsverket
Gå till toppen