Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Det är så att man skäms över vården vi ger”

I sommar har Kvinnokliniken i Malmö inte kunnat lägga in kvinnor med havandeskapsförgiftning eller riskgraviditeter.

Kristina Svedenmark väntar sitt tredje barn och har haft problem med havandeskapsförgiftning tidigare. Överläkaren Johan Molin vill lägga in henne för observation, men hon vill helst åka hem.Bild: Foto: Thomas Löfqvist
För en vecka sedan demonstrerade hundratals människor i Malmö mot nedskärningarna inom den skånska sjukvården.
Krisen inom förlossningsvården och att kvinnor som ska föda skickas till andra sjukhus fick stor uppmärksamhet. Regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M) förklarade i Sydnytt att politikerna inte hade fått veta att det var så illa ställt som har framkommit i medierna i sommar.
– Tyvärr har inte verksamheterna i sig skickat några varningssignaler. De som sitter på klinik- och divisionsnivå har inte riktigt varit medvetna och har därför inte kunnat agera, sade hon.
Samma dag tillsatte regiondirektören en utredning av läget i förlossningsvården i Skåne. Antalet förlossningsplatser, bemanning och rutiner på alla förlossningskliniker ska ses över. Gruppen väntas bli klar med sina förslag under hösten.
Men utredningen handlar bara om förlossningsvården – inte om resten av kvinnosjukvården.
Även för vården av gravida har sommaren varit kaosartad.
Under juli ökade antalet besök på öppenvården på Kvinnokliniken i Malmö med 44 procent.
En förklaring kan vara semesterbemanning på mödravårdsenheterna. Gravida har uppmanats att själva ta kontakt med KK eller skickats dit i större utsträckning än normalt. Det har i en del fall handlat om vanliga blodprovstagningar och patienter med foglossning, som inte ska behöva vård av en specialist.
Det stora inflödet av patienter har lett till att läkarna har fått kompromissa med vården av svårt sjuka.
Johan Molin, överläkare och ansvarig för stora delar av öppenvården på KK i Malmö, tycker inte att vården har varit patientsäker i sommar.
– Jag har jobbat med gravida i trettio år och har aldrig varit med om något liknande. Det är en fullkomligt otillständig situation. Så här otäckt ute på gungfly har vi aldrig varit tidigare.
Från och med imorgon, måndag, är det åter normal bemanning på Kvinnokliniken vid Skånes universitetssjukhus.
Men hela sommaren, fram till i fredags, tvingades kliniken hålla åtta vårdplatser stängda för patienter med komplikationer i samband med graviditeter. Istället har de fått läggas in på förlossningen.
Fem av femton förlossningsrum i Malmö har, enligt klinikledningen, varit upptagna med sådana patienter under sommaren. Men det har bara fått vara patienter som snart ska föda.
De andra skulle ha skickats till Lund, men även där har det varit fullt stora delar av sommaren.
– Det är så att man skäms över vården vi ger, säger Agneta Dalquist, barnmorska på Kvinnokliniken.
Följden har blivit att kvinnor med riskgraviditeter som i vanliga fall hade lagts in för övervakning, har skickats hem. Enligt personalen har det hänt flera gånger, ungefär sex gånger i veckan.
Det har handlat om kvinnor med barn i magen som har vuxit för dåligt, eller med havandeskapsförgiftning.
En kvinna med havandeskapsförgiftning borde ligga stilla och vila, och inte åka fram och tillbaka till sjukhusen, anser Johan Molin. Risken finns att kvinnan får kramper, stigande blodtryck eller moderkaksavlossning.
Ett par av fallen har anmälts som avvikelser.
– De har fått komma hit två gånger om dagen för provtagning i väntan på att få en plats. Det anser inte jag är att arbeta efter vetenskap och beprövad erfarenhet, säger Johan Molin.
En annan effekt av att det har varit trångt i förlossningsvården har blivit att läkarna har känt sig tvungna att erbjuda igångsättning, att starta förlossningen med hjälp av läkemedel för kvinnor med komplicerade graviditeter – bara för att vara säkra på att de ska få plats att föda i Malmö.
Det har exempelvis handlat om kvinnor med stor förlossningsrädsla.
– Det leder till en mängd ökade komplikationer och högre kejsarsnittsfrekvens, påpekar Johan Molin, som vill se en utredning av hela den skånska obstetriken, inte bara för förlossningsvården.
– Man tar inte helhetsgreppet. Det gäller hela vårdkedjan från början till slut.
Enligt Johan Molin försöker regionpolitikerna i ledningen ”svära sig fria från sina egna beslut”.
– Vi håller på och monterar ned hela Malmös kvinnosjukvård. Det har vi påtalat hur lång tid som helst. Det är alldeles uppenbart att vi behöver titta på resurser i förhållande till antalet patienter.
Har du fått vård på KK i sommar? Berätta här.

Vårdval inom mödrahälsovården

För två år sedan införde Femklövern i Skåne ett vårdval för mödrahälsovård.
Den offentliga mödravården utfördes tidigare av kvinnoklinikerna vid sjukhusen, förutom några privata vårdgivare som hade tillstånd. Nu är det primärvården som ansvarar för den offentliga mödravården och måste, precis som de privata mottagningarna, ansöka om ackreditering hos Region Skåne.
I villkoren står att ingen enhet får stänga i semestertider. De gravida ska även kunna få tillgång till läkare ute på mödravårdscentralerna, men det behöver inte vara en specialist i obstetrik, det vill säga som är specialiserad på graviditeter och förlossningar.
Gå till toppen