Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Professorer lär sig Wiki-språk

Lars Uhlin utbildar universitetsanställda i konsten att skriva för den fria encyklopedin.

Lars Uhlin.
Behöver professorer lära sig skriva för Wikipedia?
– Professorer vet jag inte direkt. Vi vänder oss framför allt till forskare och doktorander. Vi ser att det finns mycket att göra för att forskare ska dela med sig mer av sin kunskap och testar nu det här för första gången.
Vad får man lära sig på kursen?
– En utbildare från Wikimedia lär ut tekniken, hur man skriver i ett öppet kodspråk. Vi tittar på innehållet och hur man ska uttrycka sig. Det gäller att vara saklig, korrekt och helst inte skriva om sig själv.
Kan man lita på det som står på Wikipedia?
– Undersökningar visar att tillförlitligheten är stor, även i jämförelse med andra encyklopedier. Men man ska se detta som ett populärvetenskapligt verktyg. Det är väldigt många som läser, men det är en ganska outnyttjad kanal bland våra forskare.
Finns det en rädsla att förknippas med inte helt tillförlitliga källor?
– Säkert! Det är en synpunkt som vissa har att man är rädd för att uttrycka sig populärvetenskapligt och i vanliga medier. Man är rädd att förenkla för mycket och riskera att missuppfattas. Vi gör det här för att det finns ett behov och vi ska hjälpa dem som vill.
Hur stort är intresset?
– Ungefär 25 personer har anmält sig hittills.
Gå till toppen