Annons

Annons

Annons

Nyheter

Vem är värst på vägarna?

Holmström vilket bilmärke som är "värst".

Text

Bild: undefined

Annons

– BMW-förarna är värst!

– Nej, de som kör Audi är värst!

Det brukar oftast vara de två märkena som dyker upp när man pratar om vägarnas värstingar med kompisar och kollegor.

New York Times skrev i somras om en studie vid University of California i Berkeley. Forskarna hade bland annat studerat vilka som stannade för att släppa över gående vid obevakade övergångsställen, som man måste där som här.

Annons

Åtta av tio bilister stannade, bland annat alla de som körde bilar som forskarna klassade som ”skrotbilar”. Och kvinnor stannade oftare än män.

Annons

De som inte stannade körde oftast en dyr premiumbil.

Värst vid övergångsställen var BMW-förarna.

När forskarna tittade på hur bilister betedde sig mot varandra i en fyrvägskorsning visade sig också de som körde en Toyota Prius, den populära hybriden i Kalifornien, från sin sämre sida, trängde sig ofta och bröt mot trafikreglerna.

Ska jag generalisera – som vi väl ofta gör i såna här diskussioner – toppar Audi-förarna min lista.

Ska jag fortsätta att generalisera och gissa kan jag tänka mig att det är tjänstebilsförare som fått byta Volvon de alltid haft till en Audi och nu tror att de fått en sportbil.

Det som slår mig ibland är att det sällan är unga män bakom ratten. De brukar ju ofta pekas ut som risktagande värstingar i trafiken.

Visst finns det regelbrytande unga män där ute, men jag ser ofta medelålders män i backspegeln där de syns tydligt när de ligger några meter bakom mig på motorvägen. Eller bakom ratten på bilen som tröttnat på ligga kvar i trafiklunken och kastar sig ut i en farlig omkörning. Eller trycker till lite extra på gasen när det slagit om till rött. Och så vidare.

Som mannen som korsade min väg i en fullastad, stor Volkswagen Multivan när jag körde på grönt och han med hundra procent körde mot rött.

Som mannen som låg kloss bakom mig i en Citroën och sedan prejade mig ut mot vägrenen på motorvägen, förmodligen för att jag visade med två fingrar att jag tyckte han låg för nära.

Audi- och BMW-förarna må vara värst i mångas ögon, men de dåliga och farliga bilförarna finns bakom ratten på alla märken.

Du ska inte lita på någon!

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan