Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Himma

Illusionen förstorar liten tomt

Hemligheten är att skapa rum. I trädgården hos familjen Hedrén finns rum för morgon, middag och kväll. Men inte ett enda grässtrå.

Det är fejk alltsammans, säger Anna Hedrén när hon tar oss med på en tur i den 140 kvadratmeter stora kedjehusträdgården i Bunkeflostrand.
Illusionen för besökaren består snarast i att trädgården känns väldigt mycket större än ytan av en motsvarande femrumslägenhet.
– Allt handlar om rumslighet och att lura ögat. Den här spången har fått avsmalnande sidor för att förstärka längdperspektivet. Att bygga med nivåskillnader är ett annat knep, säger Anna Hedrén som är landskapsingenjör med inriktning på mindre trädgårdar.
Vi går på en träbrygga över ett litet gruslandskap. Trädgårdens mitt består av en porlande damm med ett överbyggt trädäck som har plats för två solsängar – men storleken på dammen är en illusion. Dammen är L-formad och följer två av trädäckets kanter, vilket skapar känslan av en betydligt större damm.
Fiskarna som skymtar i vattnet är dock på riktigt. Det är tre bastanta koikarpar som lever i dammen året runt. Självklart har de egna namn: Cola som är svart, Fanta som är orange och Blåöga som har en blå ögonskugga.
– Utöver lite stödmatning under tidig vår och sen höst lever de på vad som finns i dammen, säger Mattias Hedrén.
Trädgården har påfallande många träd med frodiga marktäckare och bladverk runt fötterna. Men här finns inte en enda kvadratcentimeter gräsmatta.
– Nix, vi föredrar att växterna får göra jobbet, menar Anna Hedrén och pekar på en frodig hosta. Den här typen av växter sköter sig i stort sett själva.
När familjen flyttade hit från Skurup för femton år sedan bestod trädgården av en sliten gräsmatta, ett par äppelträd och ett trassligt björnbärssnår.
Mattias Hedrén ville gärna ha en damm och Anna Hedrén skapade trädgårdsrummet runt vattenspegeln.
– Det här är version två av trädgården, kan man säga.
Högväxande tagetes är en favorit och fungerar som färgstänk i det gröna tillsammans med andra noga uttänkta färgkombinationer av blommor och bladverk.
I skuggan under ett bestånd av strutbräken plirar en hel liten grodfamilj upp från ett vattenfat.
Anna Hedrén ler.
– Visst är de fina! Jag samlar på grodor och det finns alltid plats för en ny. Det är viktigt med humor, att man hittar något oväntat.
Eftermiddags- och kvällshörnet har väggfasta bänkar, generösa kuddar och ett bambutak som silar sol och skugga. Det här Medelhavsinspirerade sättet att skapa en på samma gång solig som skuggig plats är en favorit.
– Här sitter vi varje kväll och njuter av den sena kvällssolen. Temperaturen här blir mycket behaglig.
Överallt står arrangemang med gamla prylar och bruksföremål. Det mesta är arvegods.
– De här vattenkannorna i plåt kommer från mina farföräldrar och den här sittbrädan från Mattias mormors vävstol, säger Anna Hedrén när vi står i det som ursprungligen varit en carport.
I väggen mot gatan sitter ett stallfönster och har sällskap av två svarta lyktor från en hästskjuts.
Återbrukstanken är viktig.
– Alla prylar är återvunna och vi använder inga kemikalier i trädgården.
Den här torra sommaren har Anna Hedrén fått vattna mer än vanligt. Men det ser hon inte som något negativt.
– Tvärtom, jag älskar att vattna. Att gå omkring här tidiga mornar och se till alla växter är en lisa för själen.

Öppna trädgårdar prisades

Fjorton trädgårdar deltog i ”Öppna trädgårdar” som arrangerades för andra året den 3-4 augusti på Limhamn i Malmö. Närmare tvåhundra personer besökte Anna och Mattias Hedréns trädgård.
Följande pristagare korades:
1. Barbro Romero, Mossängens koloniområde, gång 2, stuga 328.
2. Gigitt och Börje Mårtensson, Birger Jarlsgatan 65, Limhamn.
3. Gun och Claes-Olof Olsson, Strandgatan 44, Limhamn.

Anna Hedrén

Bor: 1970-tals kedjehus i Bunkeflostrand.

Familj: man, vuxna barn, hund.

Bakgrund: utbildad landskapsingenjör på SLU Alnarp. Driver egna företaget Trädgårdsform Malmö och bloggen Anna Vattenkannas Trädgård. Tidigare dekoratör.

Bra design: ”ska vara både estetiskt tilltalande och funktionell.”

Blir glad av: att umgås med familj och vänner.

Gå till toppen