Kultur & Nöjen

Oknytt och odjur

"Mylingen" är den otäckaste. Ett odöpt barn som dödats av sin mor och blivit begravt i hemlighet och därför är dömt att hemsöka de levande med skrik och snyftningar.

Kallades också ”Mörding”, ”Fantonge” och ”Skväck”. En oändligt sorglig gestalt och ett vittne om en tid med en annan slags heder och en annan slags fattigdom.
”Lyktgubben” är kanske den charmigaste. En liten tomtelik figur som mumlande går runt med sin lykta och flyttar staketpinnar för att sona att han var en marktjuv när han var i livet.
”Gloson” är den kanske löjligaste. Ett vildsint grisliknande vidunder med glödande ögon som rusar runt och grymtar och skräms och attackerar intet ont anande skogsvandrare genom att springa mellan benen på dem och sprätta upp skrevet med sina sylvassa betar.
Man kan läsa om dem i Johan Egerkrans alldeles underbara bok ”Nordiska väsen” (B. Wahlströms). En slags uppslagsbok med gamla folkväsen, klassificerade och presenterade med informativa men samtidigt lustfyllda texter. Samt, inte minst, levandegjorda av Egerkrans fantastiskt fantasieggande illustrationer. En bok för både vättar och jättar.
Gå till toppen