Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stora stödinsatser efter olycka

Malmö stad, Region Skåne och Svenska kyrkan satsar stora resurser
i arbetet efter en elvaårig flickas död i Bunkeflostrand igår.

Som Sydsvenskan berättade i går, avled en elvaårig flicka i samband med ett barnkalas i Bunkeflostrand i söndags. Flickan sprang, enligt polisens uppgifter, in i en glasdörr. Glasdörren sprack och flickan avled av skärskador.
Redan under söndagen inleddes ett intensivt arbete från Malmö Stad, Region Skåne och Svenska kyrkan för att bistå den drabbade familjen och andra barnfamiljer i området.
– Vi fick vetskap vid 15–15:30-tiden på söndagen och tog fram vår handlingsplan i kris. Vi tog kontakt med klasslärare och resursteam, säger en av rektorerna på flickans skola i Bunkeflostrand.
– Många föräldrar följde med till skolan under hela måndagen. Det tycker vi är utmärkt. Vi har två psykologer på plats för att stötta både barn och vuxna. Vi fortsätter det här arbetet hela veckan – och längre om det behövs, säger rektorn.
Skoldagen avslutades i går vid lunchtid. Inga barn fick gå hem, utan att någon mötte dem hemma.
Särskilda insatser riktades mot flickans klasskamrater, som istället för vanliga lektioner fick prata om händelsen, rita och måla, samt tillsammans besöka kyrkan.
Skolan har skickat kondoleansblommor till den drabbade familjen, som får stöd av sjukvården.
Ulrika Hult är legitimerad barn- och familjepsykolog samt psykoterapeut. Hon är inte inblandad i arbetet på skolan i Bunkeflostrand, men ger genom Sydsvenskan råd till föräldrar efter händelsen.
– Bekräfta att du som vuxen vet vad som har hänt. Men som vuxen ska man inte pådyvla barnen sina egna känslor. Man kan förklara att sorg är en känsla som kommer och går. Det är okey att tänka på vardagen och göra något som är roligt också.
- Se till att det finns extra utrymme att vara tillsammans med ditt barn. Kanske för att göra en symbolisk handling, som att tända ett ljus. Dra gärna ner på tempot.
- Var uppmärksam om barnet beter sig på ett sätt som du som förälder inte känner igen. En sådan här händelse kan påminna om andra förluster. Gamla kriser kan reaktiveras när något sådant här händer.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen