Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Hon kom ur svackan i direktsändning

Ända sedan barnsben har tv-journalisten, och sedermera författaren Carin Hjulström fått höra hur ”Kajsa Kavat”-duktig hon är. Kanske var det därför hon revolterade tidigt och gick sin egen väg.

När Carin Hjulström intervjuade folk i tv två kvällar i veckan fick hon utlopp för sin nyfikenhet och fick träffa ”alla hon velat träffa”. Här är hon i hemstaden Göteborg. Foto: Björn Olsson/ScanpixBild: Björn Olsson/Scanpix
Långt innan Carin Hjulström gick ut naturvetenskapliga linjen på gymnasiet i Göteborg med 5,0 i snittbetyg visste hon hur duktig hon var. När hon hjälpte mamma i köket med efterrätter, när hon som mellanbarn tog stort ansvar hemma, då fick hon hinkvis med beröm.
Båda föräldrarna var förebilder genom sin hängivenhet i yrkeslivet. Mamma Ulla var en engagerad lärare, pappa Lennart var och är en hyllad skådespelare och regissör.
– Pappa brukar säga att han har ’ett spjut i ryggen’. Ropen ’uppåt!’, ’framåt!’ var inte klart uttalade, men de fanns i luften, säger Carin Hjulström där hon sitter i sitt ljusa vardagsrum vars stora fönster vetter mot Rådasjön.
Revolten mot uppväxten lät inte vänta på sig.
– Jag var inte någon vän liten flicka, utan rätt arg och vresig. Jag kallades ’kulsprutan’. Min längtan efter att bli stor och bestämma över mitt liv var stark. Därför valde jag naturvetenskaplig linje trots att min kulturella familj tyckte att det var konstigt. Redan där valde jag min egen fåra.
Med sina betyg kom hon in både på läkarlinjen och Journalisthögskolan. Hon valde det senare för att snabbare komma ut i ”livet”.
Som 23-åring hade Carin Hjulström jobbat som kvällstidningsjournalist på Aftonbladet och Göteborgs-Tidningen i två år och just fått in foten på SVT som programledare för musikprogrammet Gig.
Denna flygande start följdes av många program och utmaningar, vilka hon mötte med hårt arbete och minutiösa förberedelser. För tio år sedan sviktade det.
– Jag var riktigt slutkörd. Det var fruktansvärt jobbigt.
Mitt under sin djupaste svacka fick hon erbjudandet som innehöll hennes livs kanske största utmaning – att två gånger i veckan leda ett direktsänt intervjuprogram. Hon antog utmaningen.
– Att jag klarade det berodde antagligen på att programmet och uppdraget kändes så meningsfullt. Äntligen fick jag utlopp för min nyfikenhet.
SVT:s ”Carin 21:30” blev en succé och pågick mellan 2003 och 2009, sex år under vilka hon träffade ”alla hon velat träffa”.
Svärtan hon hade upplevt kom till användning på flera sätt.
– Annars hade jag inte börjat skriva böcker. Jag har lärt mig att man själv är det största kapital man har i min bransch.
– Numera tycker jag inte om att ha en fullspäckad kalender, utan vill ha tid att reflektera och skriva, säger Carin Hjulström, som nu skriver på sin fjärde roman.

Carin Hjulström

Gör: Journalist och författare.
Bor: Vid Rådasjön utanför Göteborg.
Familj: Dottern Klara, 22 år, och sonen Oscar, 19. Två hundar.
Aktuell: Fyller 50 år den 31 augusti.
Firar: ”Med en fest veckan före och en middag med familjen.”
Om att fylla 50: ”Det känns läskigt – och samtidigt häftigt! Läskigt att vänja sig vid att befinna sig på senare halvan av livet, att inte längre kunna identifiera sig som ung. Häftigt för att jag alltid haft en dröm om att kunna kika i facit på mitt liv, nu har jag i varje fall halva facit.”
Livet hittills: ”Jag har det fantastiskt bra – härlig familj, goda vänner, fint hus, roligt jobb, jag skriver krönikor och romaner. Det har gått bra. Visst har det gått upp och ned, men i princip skulle jag inte vilja ändra på något jag har gjort.”
Lärdom: ”Jag försöker lära mig att välja ambitionsnivå och slappna av.”
Livet utanför jobbet: ”Jag trivs väldigt bra hemma med mina två barn. Varje måndag sjunger jag i gospelkör och det ger en fantastisk energi. Jag joggar och tar powerwalks i skogen, ju svårare stigar desto bättre. ’Å nej!’, säger min dotter, för jag väljer alltid den svåra vägen.”
Hemlig dröm: ”Att skriva en bestseller som blir en succé världen över.”
Nyfiken på: ”Jag har fått träffa så många spännande personer i mitt jobb. Men en middag med Barack Obama skulle vara trevligt.”
Om dagens tv-utbud: ”Det känns som det samma som för tio år sedan. Hoppas det kommer lite nytt snart.”
Gå till toppen