Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Kort priskrig efter bankfusionen

Konkurrensen skärps och det blir ett kortvarigt priskrig om kunderna. Det tror två skånska sparbankschefer blir effekterna av den nya skånska storbanken.

För två år sedan blev Sparbanken Öresund Sveriges största sparbank efter fusionen mellan sparbankerna Gripen och Finn. I fredags meddelade konkurrenterna Färs & Frosta Sparbank och Sparbanken 1826 att de vill gå samman innan årsskiftet. När planerna realiseras kommer Sparbanken Öresund att puttas ned till andra platsen. Men det bekymrar inte vd Lars Ljungälv:
– De går om oss med någon miljard men det har ingen betydelse. Kunder väljer bank efter andra premisser än storleken, säger Lars Ljungälv.
Han räknar dock med att konkurrensen på den skånska bankmarknaden kommer att skärpas:
– Man får inte glömma att det handlar om två befintliga verksamheter med en stark förankring i de områden de verkar i som går samman och inte en helt ny bank och konkurrent. Men utifrån det kommer de naturligtvis att fajtas om marknadsandelar vilket kan skärpa konkurrensen i Skåne.
Sparbanken Öresund och Färs & Frosta sparbank har länge verkat på samma lokalmarknader. I exempelvis Hörby ligger kontoren nästan grannar.
– Så på de flesta plan fortsätter konkurrensen som tidigare, säger Lars Ljungälv.
Sparbanken Öresund har själv försökt slå sig in på delvis nya marknader, inte minst har banken försökt bli större i Malmö och Helsingborg. Vid sammanslagningen fanns också planer på att etablera sig i Köpenhamn.
– Framförallt i Malmö har vi flyttat fram våra positioner. Det är också där vi har gjort våra största satsningar. När det gäller Danmark avvaktar vi hur marknaden utvecklas. Bankmarknaden är för skakig för att vi ska etablera oss.
Susanne Kallur, vd på Sparbanken Syd i Ystad, tror inte heller att den nya storbanken kommer att innebära något större hot.
– Den lokala närvaron är viktigare än storleken. Ju längre det lokala bankkontoret är från bankens huvudort, desto mindre blir konkurrenstrycket på övriga lokala banker. Dessutom är bankkunder en rätt så trögrörlig kundgrupp, säger Susanne Kallur som dock inte utesluter att det kan bli ett tillfälligt priskrig om den nya skånska banken ska försöka slå sig in på nya marknader:
– Det brukar förekomma. Så tillfälligt kan vi känna av den nya banken och det finns alltid kunder som vill pröva en bank just för att den är ny. Men över tid tror jag inte att vi kommer att märka av den nya bankfusionen. Och inte heller har vi märkt någonting av Finn och Gripens samgående, säger hon.

Fakta om sparbankerna

Efter fusionen kommer Färs & Frosta Sparbank och Sparbanken 1826 att ha en affärsvolym på 120 miljarder kronor. Swedbank blir minoritetsägare i den ännu så länge namnlösa banken.
Sparbanken Öresund har en affärsvolym på drygt 98 miljarder kronor.
Sparbanken Syd har en affärsvolym på drygt 24 miljarder.
Gå till toppen