Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lånekort till papperslösa kan vara ett lagbrott

Att ge papperslösa lånekort är ett lagbrott, enligt en Malmöbo.
Inte alls, menar Malmö stad.

Bild: Foto: Julia Lindemalm
I juni beslutade kulturnämnden att papperslösa skulle få rätt att låna böcker på biblioteket. I stället för personnummer skulle de uppge mejladress.
Men kulturnämndens beslut stred mot principen om likabehandling av kommuninvånare. Det menade en Malmöbo, som överklagat beslutet till förvaltningsrätten.
Men likställighetsprincipen gäller bara medborgare, svarar kulturnämnden.
Är det okej att särbehandla icke-medborgare?
– Vi tycker inte att det är särbehandling. Såvitt vi förstått när vi pratat med jurister så utgör det inte ett brott, säger vänsterpartisten Daniel Sestrajcic, ordförande i kulturnämnden.
Malmöbon skriver att det kommer att bli omöjligt att hantera ersättningskrav på försenade böcker om låntagaren ska utvisas.
Daniel Sestrajcic håller inte med. Dels kan man begränsa antalet medier en person får låna, dels hindra utlåning om personen har missat att lämna tillbaka.
Varför ska man få låna böcker när man inte ens får befinna sig i landet?
– Som politiskt engagerad är min uppfattning att de borde få befinna sig här. Och det är inte en gång för alla givet att man inte får vara här, det är en process med överklaganden. Vårt befolkningsansvar sträcker sig till alla inom Malmö stad. För mig är det grundläggande rättigheter att få vård, skola och att låna böcker och datorer.
Papperslös är den som antingen inte ansökt om asyl i Sverige, eller som fått avslag på ansökan.
Gå till toppen