Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lundaforskare kan bevisa nytt grundämne

”Fingeravtryck” säkrade från
tidigare okända ämnet ununpentium.

Dirk Rudolph, professor i fysik
.Bild: Arkivfoto 2009: Kennet Ruona
Grundämnet, med atomtalet 115, har hittills gått under namnet ununpentium och upptäcktes först av ryska forskare år 2003 - 2004. Men existensen av det supertunga grundämnet har ännu inte kunnat fastställas.
Nu har dock en internationell forskargrupp, ledd av fysiker från Lund, genomfört experiment vid forskningsanläggningen GSI i Tyskland där man lyckats lägga fram nya bevis för förekomsten av grundämnet.
Dirk Rudolph, professor i kärnfysik vid Lunds universitet är talesperson för experimentet. Han beskriver experimentet som ett av de viktigaste i området de senaste åren.
– Det blir mer och mer sannolikt att 115 finns. Det är svårt att tänka sig att det skulle vara någonting annat än just 115, säger Dirk Rudolph.
När kalciumjoner sköts mot en tunn folie av grundämnet americium mätte forskarna fotoner (ljuspartiklar) i samband med det nya grundämnets alfasönderfall.
Enligt forskarna överensstämmer vissa energier hos fotonerna med de som förväntas för röntgenstrålning, vilket är ett slags "fingeravtryck" för grundämnet.
– Vad vi har bevisat är att man med nutidens metoder kan göra den här typen av experiment där man får "fingeravtryck", säger Dirk Rudolph.
En forskarkommitté bestående av ledamöter från de internationella fysik- och kemiorganisationerna kommer nu att granska de nya forskningsresultaten, som publicerades igår i den vetenskapliga tidskriften Physical Review Letters, för att fastslå om det behövs ytterligare experiment för att erkänna upptäckten av det nya grundämnet.

Grundämnet ännu namnlöst

Det nya grundämnet är ännu namnlöst. Det tillfälliga namnet, ununpentium, är en kombination av de latinska och grekiska orden för atomnumret. Den typen av namn ges till oupptäckta och overifierade grundämnen.
Gå till toppen