Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skatten höjs i Skåne

TEXT+TV. Det blir 30 öre i högre skatt i Skåne nästa år.
– Vi gasar ordentligt, men vi bromsar också, säger Pia Kinhult (M).

Femklövern i regionen håller ihop ett år till. Även om detaljerna i budgeten för nästa år inte är klara valde de fem styrande partierna att hålla en pressträff på tisdagen för att presentera de övergripande delarna i budgeten för 2014.
Klart är att skåningarna nästa år får räkna med höjd landstingsskatt, med 30 öre. Det ger cirka 700 miljoner kronor till regionkassan, varav cirka 90 procent av pengarna ska gå till sjukvården. En stor del kommer att öronmärkas direkt till sjukhusen. Akutsjukvården, cancervården, primärvården och förlossningsvården nämndes som områden som regionpolitikerna vill satsa på, men fler detaljer ville regionråden inte ge eftersom samtalen fortfarande pågår om de frågorna.
– Vi gasar ordentligt, men vi bromsar också. Vi ser ett ökat behov av intäktsförstärkning, men vi har lagt det på en mellannivå, sade regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M).
Hon anser inte att det tar emot att som M-politiker förespråka en skattehöjning.
– Inte när vi såg att intäkterna minskar för regionen för andra året i rad. Det är ovanligt att det gör det, säger hon.
Miljöpartiet hade ställt skattehöjning som ett krav för att vara kvar i samarbetet.
– För oss var det väsentligt att vi fick igenom den. Det var en viktig del i pusslet, säger regionrådet Anders Åkesson (MP).
– Det är inte en grön budget, men det är en bra budget med tydliga gröna avtryck.
Birgitta Södertun (KD) poängterade att regionpolitikerna totalt skjuter till 1,5 miljarder kronor till sjukvården, varav en stor del från de nya skatteintäkterna.
– Det är en ökning med sjukvårdens budget med 6 procent.
Folkpartiets Gilbert Tribo var nöjd.
– Vi har fått igenom det vi har begärt, sade han.
Han menar att valet av just 30 öre är "balanserat".
– Vi har vänt och vridit på vad som är rimligt. Skattevapnet är inget vi tar till lättvindligt.
Centern var emot en skattehöjning, men kunde gå med på den på grund av att budgeten även innehåller en satsning på kollektivtrafiken, enligt regionrådet Katarina Erlingson.
– Det handlar om att vi ska kunna ha trafik även ute på landsbygden. Det är en viktig fråga för oss, säger hon.
Vilka satsningar det blir inom kollektivtrafiken avslöjas senare i veckan på en ny presskonferens. Satsningarna på sjukvården presenteras om en vecka.
– Men vi ville hålla den här presskonferensen för att avfärda alla spekulationer om att vi inte håller ihop, sade Gilbert Tribo (FP).
Det största oppositionspartiet Socialdemokraterna anser inte att en skattehöjning med 30 öre är tillräcklig. Partiet har tidigare föreslagit 60 öres höjning.
– Skattehöjning räddar möjligen ekonomin, inte sjukvården. Den borgerliga majoritetens budget innebär att ytterligare tusen anställda måste bort. De pågående nedskärningarna fortsätter, säger Rikard Larsson, regionråd (S) i ett uttalande.
Gå till toppen