Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Henrik Bredberg: Barnet som hotar Anders Borgs politiska saga

Anders Borg (M) håvar in stöd och beundran. År efter år rankar väljarna honom som bästa minister och brittiska Financial Times håller honom för en av Europas dugligaste finansministrar.
En gosse vid namn Lars.Bild: Henrik Montgomery
Så står där ett litet barn och beskådar Borgs triumfatoriska procession, och säger:
”Men han har ju ingenting på sig.”
Det lilla barnet heter Lars, bär mustasch och är en 65-årig ekonomiprofessor.
Lars Calmfors är ingen man av yviga gester och svavelosande utspel. Kanske just därför biter hans kritik så effektivt.
Att Magdalena Andersson (S) sågar regeringens ekonomiska politik förvånar ingen. Det hör till. Hon ska vara ute efter Borgs skinn och jobb.
Men att den försynte professorn, som regeringen 2007 gjorde till ordförande i Finanspolitiska rådet, skulle stöta sig med finansministern till den grad att Borg våren 2010 kallade honom för en ”akademiker som kladdar med pennan”, det var mer överraskande.
Vad är det Calmfors har hävdat?
En hel del. Att sjukförsäkringen har reformerats okänsligt. Att avskaffandet av fastighetsskatten var osmart. Men framför allt:
Att regeringens ovilja att föra en expansiv finanspolitik 2008–2009, i början av finanskrisen, spädde på arbetslösheten och fördjupade krisen. Regeringen borde ha satsat på kraftfulla stimulansåtgärder tidigare.
Som Calmfors skrev i DN igår finner han regeringens argumentation ”stötande”. För några år sedan vägrade regeringen hålla nere arbetslösheten, den ville inte ”köra ekonomin i diket”. Idag vill Borg just ”tillföra energi till ekonomin” – i en opportunistisk valbudget.
Lars Calmfors får gärna fortsätta kladda med pennan. Han är en lågmäld, närmast viskande, folkbildare i ekonomi.
Anders Borg ska vara bekymrad. I valet 2014 kan stora delar av folket tycka sig se en lättklädd finanskejsare.
Det kan sätta punkt för en politisk saga.
Gå till toppen