Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mångsidig sångerska pluggar till lärare

Idde Schultz bana inom musiken har varit allt annat än enformig. Just nu tonsätter hon och artisten Sulo Karlsson diktantologin ”Fem unga” från 1929. Dessutom pluggar hon för att få gymnasielärarbehörighet i musik.

Med åren tycker Idde Schultz att hon har blivit både säkrare och bättre på att sjunga. ”Det roligaste är att tolka andras låtar. När jag har en ny text prövar jag mig fram till hur jag skulle kunna sjunga den. Känslan och uttrycket är viktigt”, säger hon.Bild: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX
Vi träffas på Café Manhem i Aspudden, som är ett av Idde Schultz favoritfik. Hon berättar om det senaste musikprojektet med diktantologin ”Fem unga”, som också kommer att bli det femte albumet som hon och artistkollegan Sören ”Sulo” Karlsson gör ihop. Hittills har de tonsatt elva texter, och fler lär det bli.
Boken, som i dag omnämns som en av de första modernistiska skildringarna, är skriven av dåtidens mest lovande poeter och författare: Artur Lundkvist, Harry Martinson, Erik Asklund, Josef Kjellgren och Gustav Sandgren.
– De kallades för livsdyrkarna och väckte världens uppror i finkulturella kretsar för att de skrev så rakt på sak. Både om hårt arbete men också om sexuell lust och kärlek. Det är väldigt poetiskt och vackert och väldigt sångbart, säger hon, och förklarar att fastän dikterna skrevs på 1920-talet är de fortfarande aktuella.
– Så är det med bra texter. Det är så universellt vilka funderingar man har.
Förutom Sulo har Idde Schultz jobbat med en rad andra artister. Från början var hon framför allt körsångerska åt band som Imperiet, Reeperbahn och Lolita Pop.
1989 började hon och lillasyster Irma Schultz köra åt Docenterna. Ganska snart blev hon fast sångerska i bandet. Det hindrade henne dock inte från att sticka emellan med några egna soloskivor. Bland annat fick hon en jättehit med låten ”Fiskarna i haven”, skriven av Staffan Hellstrand.
I början av 2000-talet var hon medlem i Lasse Winnerbäcks band Hovet. Men efter några år var det dags att byta spår igen, och bilda en duo med Hovets andra körsångerska Anna Stadling.
Det var också i den vevan som Idde Schultz insåg att hon behövde ha ytterligare en inkomst att stödja sig på. Som av en händelse blev hon rekommenderad att söka tjänsten som sånglärare på Fryshusets gymnasium. Efter snart tio år i yrket håller hon nu på att läsa in en rad kurser för att få sin lärarlegitimation. Nästa år ska det vara klart, och då kan hon titulera sig yrkeslärare med estetisk inriktning mot musik.
Att börja plugga som 48-åring har varit mestadels kul, menar Idde Schultz. Hon har fått djupare insikter både i musiken och i läraryrket.
– Det svåraste är att få eleverna att våga och sjunga ut och använda kroppen. Då kan man behöva lirka och vara lite försiktig. Det bästa med jobbet är att det är väldigt roligt och kreativt. Och jag tror verkligen att musik och att musicera gör oss glada. Man går in i känslor och det blir en massa vibrationer i kroppen. Musik sätter igång saker.

Idde Schultz

Gör: Sångerska, musiker och musiklärare.
Bor: I Hägersten i Stockholm.
Familj: Två döttrar: Elsa, 16 år, och Vera, 14 år.
Aktuell: Med duon Sulo & Idde som just nu jobbar med sitt femte album där de tonsätter texter ur diktantologin ”Fem unga”. Är även med i Sulos nybildade band The Crunch, där bland andra Clashtrummisen Terry Chimes ingår. Första albumet släpps i oktober i år och bandet spelar i Stockholm den 26 september på Pet Sounds Bar. Fyller 50 år den 1 september.
Om att fylla 50: ”Nu har jag vant mig vid tanken och det känns helt okej, haha. Man har ju inget val. Det är bara att fylla på.”
Så firar jag födelsedagen: ”Jag ska ha en stor middag för 70–80 personer på födelsedagen. Jag har ju en väldigt stor familj och så blir det några kompisar också. Min syster Irma har lyckats fixa en lokal. Jag hoppas att alla kan komma.”
Läser just nu: ”’Håpas du trifs bra i fengelset’ av Susanna Alakoski. Hon är kanonbra.”
Lyssnar helst på: ”Sångerskan och låtskrivaren Brandi Carlile är grymt bra. Hon är min favorit just nu.”
Framtidsutsikter: ”Jag hoppas fortsätta med det jag gör just nu. Jag tycker om att göra många olika saker.”
Stor familj: ”Jag har sju syskon. Först min helsyster Irma och sedan sex halvsyskon. Många av dem har konstnärliga yrken och är väldigt musikaliska. Det är otroligt roligt att vi är så många. Vi är världens gäng och det är så kul när vi ses.”
Gå till toppen