Malmö

Barnens lek ska fylla cellerna

Utedass, en splitterskyddsbunker, ett tidningsgolv från första världskriget och kakelugnar från 1800-talet.
Allt bevaras när fångarnas och vaktkonstaplarnas gamla hus förvandlas till förskola.
Men gifter i marken försenar bygget.

Malmö måste producera 1000 nya förskoleplatser – varje år. Därför byggs Bastionen Carolus, byggnaden som ligger i vägkröken mellan gamla hovrätten och Malmö museum, just nu om till förskola med plats för cirka 100 barn.
– Det här är ett riktigt häftigt hus, säger bygg- och projektledaren Anders Hinn.
På 1800-talet tillverkade fångarna på Malmöhus vagnshjul i lokalerna. Men efter en eldsvåda på 1880-talet byggdes huset om till bostäder för tolv gifta vaktkonstaplar.
Malmö museer har protesterat mot förskoleplanerna med motiveringen att husets värdefulla kulturmiljö bör bevaras. Serviceförvaltningen såg dock inga problem eftersom ombyggnaden ska ”anpassas till byggnadens kulturhistoriska värden.”
Det arbetet pågår för fullt just nu.
– Det är verkligen en balansgång att bevara den här gamla byggnaden och samtidigt bygga något nytt. Vi har ett tätt samarbete med Malmös byggnadsantikvarier, säger Anders Hinn när Sydsvenskan gör ett besök.
I princip alla originaldetaljer ska sparas – brädgolv, dörrar, foder och lister.
– Vi lägger ett flytande spånskivegolv ovanpå och sen en matta. Så det gamla fina golvet finns kvar där under, säger Peabs platschef Johan Stenberg.
När barnens lekrum står klara kommer även gamla kakelugnar att stå kvar i hörnen. Likaså en låst splitterskyddsbunker på gården.
Omvandlingen till det som kan bli Malmös mest kulturhistoriskt intressanta förskola sker minutiöst.
– Innan vi ens gör ett hål i en vägg så märker vi ut exakt var det ska ske. Sen kontaktas konstruktören som får räkna på stabiliteten så att byggnaden inte rasar ihop. Vid ett vanligt bygge hade man bara borrat hålet, säger Anders Hinn.
I ett av rummen har hela trägolvet tapetserats med exemplar av Sydsvenskan från den 28 mars 1917.
– Det är mitt favoritrum. Här kan man läsa svensk historia. Jag vet inte varför man tapetserade golvet så här. Men vi låter det vara och lägger bara spånskivor över, säger Johan Stenberg.
Huset rymmer ¸även en bit flyktinghistoria från 1950-talet.
– För ett tag sen fick vi besök av tre personer som berättade att de som barn kom hit som flyktingar från Ungern 1956. Under fem års tid bodde de i en lägenhet i den här i byggnaden. De berättade att torrdassen ute på gården var rena lyxen. Det är en häftig historia, säger Johan Stenberg.
Utedassen finns kvar och bevaras på den plats som ska bli förskolebarnens gård.
– Dassen kommer att hållas låsta, de går ju inte att använda, säger Anders Hinn.
Men ombyggnaden blir försenad. Provtagning har visat att både marken utanför och på bottenvåningen är kontaminerad med gifter.
– Utomhus kommer nog gifterna från gamla fyllnadsmassor från 1940- och 50-talen. Det ska snart saneras. På bottenvåningen kände vi en lukt som vi inte känt tidigare. Nu har vi rivit upp golvet, sen ska det gjutas ett nytt och sättas in ventilation, säger Anders Hinn.
Vem bygger: Peab.
Arkitekter: New Line Arkitekter.
Kostnad: 30 miljoner kronor. Blir dock dyrare på grund av giftsaneringen.
Klart: Slutbesiktning sker augusti 2014.
Erbjuder: Fyra förskoleavdelningar och en uteförskola med två avdelningar. Plats för cirka 100 barn.
Gå till toppen