Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

En kamp för att få kämpa

Filmaren Fredric Ollerstam har följt Malmöboxaren och världsmästaren Maria Lindberg i sex år. I september har filmen världspremiär på filmklubben Doc Lounge i Malmö.

Maria Lindberg, huvudperson i dokumentärfilmen ”Maria och Skuggan”.Bild: Roger Hansson
Malmöboxaren Maria Lindberg fick en hjärnblödning under en amatörmatch i Finland när hon var 21 år gammal. Det ledde till att hon stoppades från att boxas i Sverige. Hon friskförklarades och fick sedan licens i Tyskland. Men flera gånger har hennes matcher runt om i världen stoppats på grund av hennes skada och hennes boxning har ifrågasatts.
– Filmen handlar mycket om personlig frihet och att inte få lov att göra det vi själva vill, säger filmens regissör Fredric Ollerstam.
Han boxades själv förut på samma klubb som Maria Lindberg och intresserade sig för hennes historia.
– Jag var intresserad av att veta vad som drev Maria att offra allting för sin karriär. Jag ville göra ett porträtt av henne, säger han.
I sex år har han följt henne. Resultatet är den 58 minuter långa dokumentärfilmen ”Maria och Skuggan”, producerad av WG Film.
Den får världspremiär på filmklubben Doc Lounge på Babel i Malmö den 17 september och visas även senare på festivalen Nordisk Panorama i Malmö och i SVT.
Filmen tar upp frågor som om hur långt ett idrottsförbund kan gå för att förhindra människor att tävla utomlands och hur privatpersoner och bloggare påverkar varandra på nätet.
– Maria har haft enorma möjligheter att få lov att boxas runt om i världen för att visa att hon är bäst, men istället har hennes kamp gått ut på att få lov att boxas. All hennes kamp har i princip bedrivits utanför ringen, och det handlar filmen väldigt mycket om, säger Fredric Ollerstam.
Filmen är hans regidebut. Tidigare har han producerat ”Tingsek – Something to live for” och regisserat en del i projektet ”One Day on Earth”.
Fredric Ollerstam och Maria Lindberg själv gästar visningen på Doc Lounge.
Gå till toppen