Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svedala

Halalslaktat kött upprör

Halalslaktad kyckling i skol- och äldrematen har fått föräldrar i Svedala att protestera och kräva ändring.
Nu hoppas kommunen lugna stämningen genom ett informationsutskick i veckan.

En Facebookgrupp som på onsdagen hade drygt 661 medlemmar har bildats för ändamålet. På sidan framförs bland annat följande argument:
”Det här har inget att göra med religion! Det är för att djuren lider och plågas till döds och våra svenska djurskyddslagar sätter stopp för halalslakt i Sverige, då ska vi inte heller behöva importera detta kött till våra barn!”
”Det är en religionsfråga också. Våra kristna barn troende eller ej skall inte tvingas på en religionsritual.”
Pia Askman, kostansvarig i Svedala kommun, berättar att det handlar om kyckling som är slaktad i enlighet med muslimsk religiös tradition och i enlighet med gällande djurskyddsregler.
Övrigt kött som serveras på kommunens skolor, förskolor och äldreboenden är inte halalslaktat. Ett fullvärdigt alternativ till dagens rätt erbjuds alltid.
– Man kan välja andra alternativ som är fullgoda ur närings- och energihänseende. Det kan vara kött eller vegetariskt. Till det kommer salladsbuffé och vissa dagar soppa.
Enligt Pia Askman köps den halalslaktade kycklingen in eftersom den håller högst kvalitet i förhållande till priset.
– Vi köper in kyckling från Guldfågel och Kronfågel. I Kronfågels sortiment är vissa produkter svenska och andra kommer från ett danskt systerbolag som heter Danpo. Det köttet kan vara halalslaktat
Går det inte att servera både halalslaktad och icke halalslaktad kyckling vid måltiderna?
– Nej, det hade blivit dyrare utan att kvaliteten hade blivit högre. Svedala kommun följer lagen om offentlig upphandling. Om jag köper in kyckling med likvärdig kvalitet men till ett högre pris skulle jag begå tjänstefel. Det ingår inte i mitt uppdrag, säger Pia Askman.
I veckan planerar Svedala kommun ett utskick med information till alla föräldrar med barn i skola och förskola.

Halalslakt

Halalslakt innebär att avlivning genom att djuret töms på blod efter ett snitt i strupen. Metoden kallas också skäktning.
Halalslakt är tillåten i Sverige om djuret först bedövas så att det förlorar medvetandet. Skäktning utan bedövning är däremot inte tillåten.
De halalslaktade kycklingar som köps in av Svedala kommun kommer från företaget Danpos slakteri i Aar i Danmark. Enligt det intyg som företaget lämnat till kommunen följer man danska djurskyddsbestämmelser, vilket bland annat innefattar bedövning precis som i Sverige.
Vad som i övrigt är speciellt är att slaktbandet är vänt mot muslimernas heliga stad Mecka och att en representant från Islamisk Kulturcenter i Köpenhamn läser en bön över djuren.
Gå till toppen