Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mattransport med taxi het potatis för kommunen

Två gånger om dagen levereras 24 portioner mat från äldreboendet Tollaregården i Arkelstorp utanför Kristianstad till annexet Nya Tollaregården.

Gångvägen mellan boendena är 120 meter. Men maten skickas med taxi.
Det blir en omväg på 350 meter. Vilket kan tyckas lite skrattretande.
Men skattebetalarna tycker inte det är särskilt kul. För nu visar det sig att kommunen betalar 554 780 kronor per år för taxiresorna.
Varje portion kostar alltså 31:25 att transportera. 22 812 kronor om året.
Det är faktiskt på pricken (minus 12 kronor) vad Konsumentverket räknar med att en svensk betalar på ett år.
Men Konsumentverket talar om kostnaderna för mat. Inte för taxiresor åt maten. Och skattebetalarna undrar förstås magsurt vad som har tagit åt kommunens upphandlingsavdelning.
”Den typen av frågor svarar jag inte på”, säger chefen för upphandlingsavdelningen Peter Lindgren avmätt när han får frågan om rimligheten av Kristianstadsbladet, som rullar upp historien om den kryddade taxinotan.
Avdelningen handlar bara upp vad den får order att handla upp, säger han. Och eftersom det finns många ingredienser i den här upphandlingen – flera förvaltningar är berörda – har den gjorts centralt via kommunledningskontoret.
Men det finns de som tyckt att hanteringen varit ganska smaklös. Omsorgschefen Lars-Åke Nordin medger att han redan vid förra upphandlingen var rätt kokt på den saltade räkningen. Då var den ändå runt 200 000 kronor billigare.
Då funderade han på om det inte hade varit billigare att skaffa en egen bil. Och nu har frågan blivit ännu hetare. Kostnadsläget är inte försvarbart, konstaterar han. Det måste kokas ner.
De boende på Tollaregården undrar lite extra över de avslöjade extravaganserna kring deras måltider. Så sent som i början av sommaren infördes ett uppmärksammat nypotatisförbud för dem, med undantag för midsommar. Daglig nypotatis skulle bli för dyrt.
Gå till toppen