Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skånemoderat går till SD

Moderaternas tidigare ordförande i Landskrona, Olov Stråmark, lämnar partiet och går in i Sverigedemokraterna. "Moderaternas arbetsmarknadspolitik har havererat. Fas tre är enbart förvaring", säger han.

Olov Stråmark meddelade att han byter partisymbol, från Moderaternas stiliserade M till Sverigedemokraternas blåsippa, på torsdagen. Därför lämnar han uppdragen som ledamot i räddningsnämnden och stadsbyggnadsnämnden. Men vad som händer med hans ersättarplats i fullmäktige är oklart. Han behåller dock sina uppdrag som nämndeman och tar plats som ledamot i utbildningsnämnden.
– Främst är det Moderaternas rikspolitik som fått mig att fatta detta beslut. Och då särskilt arbetsmarknadspolitiken. Ta fas tre till exempel. Det är en helt meningslös förvarning som inte ger några resultat överhuvudtaget utan bara skickar människor fram och tillbaka. Det är ett utnyttjande, säger Olov Stråmark.
Han betonar att han i flera år haft nära kontakter med Stefan Olsson, ordförande och gruppledare för Sverigedemokraterna i Landskrona. En relation som har bidraget till partibytet.
– Jag blev ordförande för Landskronamoderaterna 2007. Då kom Stefan Olsson in samtidigt för SD. Vi har lärt känna varandra och pratar samma språk. Det är grogrunden som lett fram till detta. Men jag har också satt mig in i SD:s politik och känner mig hemma i den till 95 procent, säger Olov Stråmark.
Hur ser du på SD:s invandrings- och integrationspolitik?
– De har en restriktiv invandringspolitik. Vi ska inte stänga våra gränser men heller inte ha fritt blås rakt in utan ha en ansvarsfull politik. Den uppfattningen delar jag.
Vad säger du till dem som röstade på dig och Moderaterna i Landskrona i förra valet?
– Att jag har bytt åsikt. Jag sympatiserar inte med Moderaternas rikspolitik. Men jag har inget otalt med Moderaterna lokalt utan önskar dem lycka till.
Cecilia Lindell är kommunalråd för Moderaterna i Landskrona. Hon menar att Olov Stråmarks avhopp inte var oväntat.
– Lars Ekvall lämnade partiet tidigare i år för Sverigedemokraterna. Han och Olov är vänner. Så det är inte förvånade, säger hon.
Däremot är Cecilia Lindell kritisk till att Olov Stråmark valt att inte lämna samtliga politiska uppdrag när han hoppade av partiet.
– Han var vår ordförande fram till 2011. Då var han med och tog fram en kandidatförsäkran som alla förtroendevalda moderater skiriver på. En av punkterna är att man ska lämna sina uppdrag om man går ur partiet. Det är dåligt att inte följa sina egna spelregler. Det kommer han att få kritik för, säger hon.
Vilka effekter får detta för valet nästa år?
– För de som redan tycker att politiken är en soppa förstärks det intrycket och minskar förtroendet för politiker generellt. Det är väldigt synd. Men jag tror inte det påverkar valresultatet i Landskrona, säger hon.
Gå till toppen