Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Snart ryker lakritspipan

Snart kan vi glömma lakritspipan, godiset som smakar lakrits men liknar en tobakspipa. Ja, det är EU nu igen.

Bild: Foto: Jessica Gow/Scanpix
Den svarta godispipan väger 16 gram och har smakat söt lakrits sedan 1920-talet. Det är inget problem, men EU har i mer än tio år arbetat på att förbjuda leksaker och godis som ser ut som tobaksvaror. Och det gör ju lakritspipan.
Godiset skulle ju kunna leda till att folk vänjer sig vid produkterna och fortsätter med riktiga och farliga rökverk. Så varnar bland andra Carl Schlyter (Mp), talesperson för Europaparlamentets gröna grupp.
Därför är chokladcigarretter sällsynta numera. Och lakritspipan i skottgluggen. Ett kommande EU-direktiv går dock längre än så. Större varningstexter på cigarrettpaketen, stopp för mentholcigarretter och tuffare tag mot snus är också på väg.
I Danmark väcker planerna stark kritik från Dansk Folkeparti.
– Det er både en arrogant nedvärdering av konsumentens intelligens och ett uttryck för att man i EU lägger sig i allt möjligt, som är  någonstans mellan likgiltigt och fullkomligt skrattretande, säger partiets EU-parlamentariker Morten Messerschmidt.
Han uppger för alltinget.dk att han har ätit tonvis av lakritspipor som barn – men aldrig rökt en cigarrett.
Gå till toppen